FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 28/09/2018

Manel Borrell, primer català a aconseguir tots els quatre mils dels Alps

Alpinisme

L’alpinista català Manel Borrell i Vilaseca va culminar el 10 de setembre passat el repte d’ascendir totes les muntanyes de més de 4.000 metres dels Alps. No es té constància que cap altre escalador català hagi assolit aquesta fita. El criteri que s’ha seguit ha estat el de la Unió Internacional d’Associacions d’Alpinisme (UIAA), que estableix una llista de 82 cims principals a tot l’arc alpí.

Manel Borrell, barceloní de 53 anys, en l’actualitat és soci del Centre d’Activitats de Muntanya BASE. Als 19 anys va pujar el seu primer quatre mil, el Gran Paradiso (4.061 m), a la vall d’Aosta; i ha enllestit el projecte aquest setembre amb la travessa de totes les puntes de les Grandes Jorasses (4.208 m) des del refugi Torino, al massís del Mont Blanc.

Entremig s’han escolat 34 anys, amb activitats realitzades durant el temps de vacances amb companys, amics i amb guia de muntanya en alguna de les ascensions de més dificultat tècnica. Durant aquest llarg i dur periple alpí ha caminat, ha escalat i ha esquiat fins al cim de totes les muntanyes que s’estenen entre la Barre des Écrins (4.102 m) i el Piz Bernina (4.049 m), als massissos dels Écrins, Mont Blanc, Valais, Oberland, Paradiso i Bernina, passant pel Mont Blanc (4.810 m), el pic més alt de la serralada alpina.

A més de la dificultat tècnica i el compromís d’algunes escalades, una de les exigències més grans d’aquesta campanya alpinística és la tenacitat i perseverança que requereix, ja que sovint les condicions de la muntanya i una meteorologia adversa han impedit les ascensions i han exigit diversos intents.

La culminació d’aquest projecte permet a l’escalador barceloní ingressar al selecte i reduït club dels quatre mils (www.club4000.it) una institució simbòlica que aplega els alpinistes que han assolit tots els cims d’aquesta cota existents als Alps. Manel Borrell, el primer català que hi pertany.