FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Refugi Prat d'Aguiló
Foto: Refugi Prat d'Aguiló

Notícies - 23/04/2020

Llibres per celebrar aquest Sant Jordi de Muntanya a casa

Revista Vèrtex

Enguany celebrem Sant Jordi des de casa, però no volem perdrel’oportunitat de recomanar-vos llibres de muntanya per regalar aquesta diada. La Judit Baseiria, redactora de la secció Muntanyes de Paper de la Vèrtex, ens ha escollit deu publicacions, repartides entre diferents gèneres, perquè tothom trobi allò que està buscant. Entre elles hi ha novetats d’enguany i altres clàssics que mai passen de moda.

Recordeu que podeu llegir la revista Vèrtex online si sou federats i que si no ho sou us podeu subscriure.


 

1. 50 grimpades fàcils pel Pirineu català, Manel Figuera (Cossetània edicions, 2020)

Grimpar, a part de ser atractiu, té alguna cosa de màgic. Només grimpant s’arriba a la majoria dels cims del Pirineu central, inclosos els mítics tresmils. Al Pirineu català n’hi ha menys, i una bona part són assequibles a peu per itineraris normals, però hi ha altres rutes que requereixen grimpada fins i tot en sectors que no són d’alta muntanya, com a l’Albera o l’Alta Garrotxa, a més de serres exteriors del Prepirineu.


 

2. A peu per la serra de Cardó, Rafael López-Monné (Arola Editors, 2017)

Aquesta nova guia està dedicada a una serra tan incomprensiblement desconeguda que fa anys vam anomenar-la . A la serra de Cardó, les paradoxes comencen en comprovar que la majoria d’observadors la perceben fragmentada, malgrat que es tracta d’un contundent massís que s’estén al llarg de més de 30 km, des de Rasquera fins a Tortosa i Campredó. Al cor de la muntanya, a la vall de Cardó, s’amaga un patrimoni absolutament excepcional.


3. Les millors ferrades de Catalunya i l’Aragó oriental, Pep Mayolas i Miquel Soro (Alpina, 2018)

La pretensió d’aquesta guia és que incorpori les 30 millors ferrades de Catalunya i de l’Aragó Oriental. El fet d’haver comprovat in situ a confirmar totes les informacions permet que la guia estigui molt actualitzada i les valoracions de dificultat o d’altres aspectes passin sempre pel mateix sedàs, cosa que li dona una important uniformitat i consistència.

 


4. Entrenamiento para atletas de montaña. Manual definitivo para esquiadores y corredores de montaña, Kilian Jornet, Steve House i Scott Johnston (Desnivel, 2019)

Aquest és l’únic llibre que presenta principis d’entrenament per a esportistes que participen amb regularitat en curses de llarga distància, curses d’esquí de muntanya, d’esquí-alpinisme i altres esports de resistència.

 


5. Ja hem fet el cim! Episodis històrics de l’alpinisme català, de Francesc Roma (Albertí editor, 2019)

Aquest llibre és una excursió on coneixeràs els primers homes i dones que, al nostre país, es van enfrontar als reptes que la muntanya els proposava. Viuràs, finalment, les primeres expedicions catalanes a altres continents, als Andes o a l’Himàlaia, amb la conquesta emblemàtica de l’Everest.


 

6. Gasherbrum 1958, de Walter Bonatti (Desnivel, 2019)

«És una lluita desesperada, entre la realitat i nosaltres mateixos, però a la fi vam guanyar nosaltres. A dos quarts d’exactament, les nostres banderetes d’Itàlia, Pakistan i el CAI onegen, o més aviat s’agiten violentament, a mercè de vent tempestuós de la cimera. Estem a 7.980 metres, a la cota més elevada de l’GIV». Així evoca Walter Bonatti la conquesta de l’Gasherbrum IV el 1958.


7. Les muntanyes són la teva ment, de Gary Snyder (Tushita edicions, 2013).

Per primera vegada traduït al català, Gary Snyder ens ofereix en “Les muntanyes són la teva ment”, un grapat de magnífics poemes que, directament o indirectament, tenen a veure amb les muntanyes dels estats de Washington i de Califòrnia.


 

 

 

8. Llum i llibertat. Art, muntanya i activisme per la independència (de Comanegra, 2020)

«D’aquí a unes dècades, quan pensem en els anys que estem vivint, algunes imatges s’hauran convertit en icones de l’època. Sens dubte, les instantànies de la brutalitat de la repressió deixaran constància del costat fosc. En canvi, les imatges màgiques de Llum i Llibertat quedaran per sempre com un esclat de bellesa terrible contra els que obren el mal, contra els que odien la llum». Són paraules de Joan Fontcuberta en la seva introducció a les imatges que protagonitzen aquest llibre, que constitueix una mostra exemplar de la lluita persistent del procés d’alliberament nacional català.


9. Línies de somnis, d’Ester Sabadell (Tushita edicions, 2019)

En aquest llibre hi trobem recollits els articles que Ester Sabadell ha publicat, des de l’any 2012 i al llarg de set anys, a la revista Vèrtex. Parlen de temes molt variats, però sempre amb el rerefons de la muntanya i la natura. Idees, preguntes, reflexions sobre el món actual, analitzades des dels cims més alts, per tal de trobar respostes.


 

 

10. A peu pel Pallars Sobirà, 17 excursions, de Xavier Agut Gil (Cossetània edicions, 2020)

XIX Premi Vèrtex. Caminar pels paisatges feréstecs i encara força preservats del Pallars Sobirà ens permetrà retrobar-nos amb l’essència dels anhels primitius i fer-nos vibrar amb els seus privilegiats decorats. Els gairebé 300 quilòmetres i 20.000 metres de desnivell positiu acumulats descrits en la present guia a través de 17 excursions pretenen ajudar-nos a elegir aquests escenaris.