FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 12/07/2016

Lleida acull la presentació oficial del Raidaran Lleida-Pirineus, Campionat d’Europa de Raids de Muntanya

Raids d'esports de muntanya

La tercera edició del Raidaran, organitzat pel CEM Pardinyes, es desenvoluparà a l’entorn de la Val d’Aran, Serra del Montsec, i amb final a la ciutat de Lleida, i acollirà per primera vegada el Campionat d’Europa de Raids d’Esports de Muntanya, entre els dies 18 i 24 de juliol.

La presentació oficial de la prova s’ha celebrat a la Sala Alfred Perenya de l’IMAC de LLeida, el dia 12 de juliol. Han assistit a l’acte:  la regidora d’esports de l’Ajuntament de Lleida, Montserrat Parra; l’alcalde de Balaguer, Jordi Ignasi Vidal; Gerard Sabarich, vicepresident tercer de la Diputació de Lleida; Joan Segura, representant territorial de l’esport a Lleida; Antoni Ricart, coordinador de l’àrea no competitiva de la FEEC; Joan Ramon Cuesta, del CEM Pardinyes; i Xavier Rodríguez, director del Raidaran.

Raidaran, Campionat d’Europa de Raids d’Esports de Muntanya en un entorn privilegiat

El Raidaran tindrà unes condicions de participació similars a les d’un Campionat del Món. Els equips no podran comptar amb assistència pròpia i completaran entre 300 i 500 quilòmetres, superant proves de tot tipus, com: caiac, trekking, barranquisme, btt o vies ferrades. Els 31 equips participants -només de categoria elit- no coneixeran el recorregut complet fins el dimarts 19, quan es realitzarà el briefing a Vielha, punt de sortida de la prova el dimecres 20.

L’organització només ha publicat a través de les xarxes socials les diferents seccions del raid. Xavi Rodríguez, director de la competició ha explicat que “amb la informació que hem donat als participants molts ja deuen imaginar alguns punts pels quals passarà el raid. En algun moment es mouran per sobre dels 3.000 metres o combinaran el caiac amb la verticalitat de les vies ferrades”. Rodríguez també ha destacat les condicions especials del Raidaran: “A quasi cap altre lloc del món tenen corredors naturals com els que tenim a la província de Lleida. En aquest raid no hi han punts de transició, sempre ens mourem en terreny natural, des de Vielha fins a Lleida”.

El territori com a escenari i camp de joc

Les diferents autoritats assistents han destacat la importància del Raidaran per la promoció del territori lleidatà, i de Catalunya en general. Joan Segura ha remarcat que “el patrimoni natural és el camp de joc més important per l’esport a la província, per davant de les infraestructures artificials”. Gerard Sabarich ha recordat que “moltes de les disciplines esportives que engloba el raid estan incloses al programa de promoció turística de la província de Lleida. Som un referent europeu en turisme actiu”.

Jordi Ignasi Vidal, a més de valorar que “els esportistes d’elit d’arreu d’Europa ens ajudaran a promocionar el nostre territori”, ha volgut destacar que “tothom pot gaudir dels espais on es desenvoluparà el raid durant tot l’any”. Antoni Ricart  també ha recordat “el que suposa organitzar un esdeveniment d’aquestes característiques per una entitat excursionista com el CEM Pardinyes. El club es dona a conèixer a nivell europeu i mostra com es treballa a Catalunya pel territori”.

El dissabte 23 la línia de meta final estarà situada a la Seu Vella de Lleida. No s’han desvetllat més detalls de com arribaran els raiders fins a la ciutat de la terra ferma. Montserrat Parra ha posat èmfasi en la relació que tenen els veïns de Lleida amb la Seu. “L’arribada del Raidaran a la Seu Vella suposa la suma del patrimoni natural de la província amb el patrimoni monumental de la ciutat, així aconseguim apropar el monument als ciutadans, i aquest passa a formar part del seu dia a dia”.

Fotografia / Ivan Torres