FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Tino Rubio Gaspar
Foto: Tino Rubio Gaspar

Notícies - 03/08/2021

L’escalada esportiva s’estrena com a esport olímpic a Tòquio 2020

Escalada esportiva Escalada

Per fi arriba el moment més important per a l’escalada esportiva de competició. Avui, 3 d’agost, s’estrena com a esport olímpic als Jocs Olímpics de Tòquio 2020. A la cita acudiran els millors escaladors del planeta. Entre ells, Alberto Ginés, l’únic espanyol que, amb només 18 anys, ha aconseguit assegurar-se un lloc en aquesta competició històrica.  L’escalador extremeny anirà al Japó acompanyat de l’entrenador català de la selecció FEDME David Macià.

Participants

A la cita acudiran els millors 20 escaladors masculins i les 20 femenines del món. Aquests van aconseguir la seva classificació principalment al Campionat del Món de Hachioji 2019, en un torneig de classificació olímpica disputat a Toulouse a finals del 2019 o durant els campionats continentals del 2020. A més a més, el procés de classificació no va ser obert, sinó que de cada país només podien participar dos escaladors de cada categoria, femenina i masculina.

Alguns dels atletes que podran competir en aquests primers Jocs Olímpics per a l’escalada esportiva són escaladors de la talla d’Adam Ondra, Janja Garnbret, Tomoa Narasaki, Alex Megos, Brooke Raboutou i Akiyo Noguchi.

Format de la competició

El format que s’ha decidit fer servir en l’escalada als Jocs Olímpics és el combinat. És a dir, tots els escaladors hauran de competir en les tres disciplines competitives –dificultat, bloc i velocitat– i els que aconsegueixin la puntuació més baixa combinada aconseguiran una medalla. Per poder obtenir la classificació general es pren la posició de l’esportista en cada disciplina i les tres posicions es multipliquen entre si. Aquells amb la puntuació més baixa seran els primers classificats.

La competició comptarà amb una classificatòria (3 i 4 d’agost) i una final (5 i 6 d’agost). Dels 20 participants per categoria que començaran la competició a la fase classificatòria, només els 8 millors podran participar a les finals.

Classificatòria:

  • Velocitat: Tots els escaladors tenen dos intents i el millor temps serà el vàlid per a conformar la classificació.
  • Dificultat: Hi haurà una única via. La puntuació es determina en funció de la presa més alta a la que s’hi ha arribat o si s’hi arriba al top. També es pot aconseguir una puntuació amb plus (+) segons si l’última presa a què s’ha arribat s’ha fet servir per intentar arribar a la següent presa. En total disposen de 6 minuts per a intentar encadenar la via.
  • Bloc: Els esportistes hauran de resoldre quatre blocs i tindran cinc minuts per a resoldre cada un. La puntuació es determina en funció dels intents realitzats, les zones a què s’ha arribat i els tops que s’han aconseguit.

Final:

  • Velocitat: La final es disputarà en un sistema d’eliminatòries d’un contra un. S’organitzarà a través d’un quadre de parelles entre els vuit escaladors que hi hagin passat a la final. El que hagi obtingut el millor temps a les classificatòries competirà a quarts de final contra el vuitè amb millor temps. El segon, competirà amb el setè, i així successivament. Els que guanyin cada un dels quarts de final passaran a semifinals i més endavant a la final.
  • Dificultat: Només hi haurà una única via i se seguirà el mateix sistema que a la classificatòria.
  • Bloc: A la final els atletes hauran de resoldre tres blocs en quatre minuts cadascun i es puntuarà de la mateixa manera que a les classificatòries.
Calendari de competició i retransmissió

Dimarts 3 d’agost – Classificatòries categoria masculina

10:00h Velocitat
11:00h Bloc
14:10h Dificultat.

Dimecres 4 d’agost – Classificatòries categoria femenina

10:00h Velocitat
11:00h. Bloc
14:10h Dificultat

Dijous 5 d’agost – Final categoria masculina

10:30h Velocitat
11:30h Bloc
14:10h Dificultat

Divendres 6 d’agost – Final categoria femenina

10:30h Velocitat
11:30h Bloc
14:10h Dificultat

* Hora local

On podem veure la retransmissió de la competició d’escalada?

Els drets de la retransmissió televisiva dels Jocs Olímpics de Tokyo a Europa pertanyen al canal de pagament Eurosport, el qual cobrirà en total unes 4.000h dels Jocs Olímpics i retransmetrà tant les classificacions com les finals d’escalada. A Espanya, la Televisió Espanyola (RTVEPlay) ha adquirit els drets per a retransmetre 400 hores dels Jocs, donant-li prioritat a la participació d’esportistes espanyols.

Jocs Olímpics de París 2024

Tornarem a veure l’escalada com a esport olímpic als Jocs Olímpics de París 2024. Tot i això, el format canviarà. En lloc de disputar-se en format combinat, la disciplina de velocitat passarà a ser independent i es farà una competició combinada de bloc i dificultat. A més a més, el nombre de participants creixerà dels 40 actuals a 68. És a dir, 34 participants per categoria.

Així doncs, amb la decisió del Comitè Olímpic de mantenir l’escalada com a esport olímpic es confirma el seu creixement, el seu gran potencial i l’interès creixent del públic per a aquest esport que des de fa poc es considerava minoritari.