FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 22/09/2016

Les muntanyes d’en Fredi’ un homenatge a Fredi Parera a la 4a trobada d’escalada

Escalada Societat

La 4a trobada d’escalada organitzada pel grup Cavall Bernat servirà per fer un homenatge a l’escalador terrassenc Fredi Parera.

La seva mort aquest passat mes de gener, per malaltia, va fer que el col·laborador de la Vèrtex i escalador, Armand Ballart gran amic i company de cordada dels anys pirates del Fredi, fes un audiovisual anomenat “Les Muntanyes d’en Fredi”, que es projectarà a l’Ajuntament del Bruc el dissabte 24 de Setembre a dos quarts de nou del vespre.

El mateix Armand Ballart serà l’encarregat de presentar la pel·lícula després d’una jornada que es farà a l’Ermita de Sant Benet (Montserrat)  tot el dia fins a traslladar-se al Bruc per poder veure la projecció al vespre.  El matí serà destinat a l’escalada i al migdia es farà un dinar popular.

Qui va ser Fredi Parera

Parera es va iniciar en el muntanyisme a mitjans dels 70 amb escalades a Sant Llorenç del Munt i Montserrat. Va obrir vies d’alta dificultat en aquests massissos i també a les parets de Vilanova de Meià, Canalda o les roques de Mas-mut, juntament amb escaladors com Armand Ballart i Antonio García Picazo. També va efectuar moltes repeticions destacades en indrets com Mont-rebei, Riglos o Ordesa, sobretot amb els escaladors terrassencs Francesc Dalmases, Ricard Darder, Amadeu Pagès i Joan Armengol.

L’any 1980, durant l’aproximació per escalar l’esperó Walker de les Grandes Jorasses (massís del Mont Blanc), va caure en una esquerda de la glacera de Leschaux, d’on va poder ser rescatat. Va estar dos mesos en coma després dels quals es va recuperar bé, tot i la seqüela d’una lesió a la vista. Sis anys més tard, amb Xavi Pérez-Gil, sí que va reeixir en l’escalada de l’esperó Walker.

El periple alpí de Fredi Parera va continuar cap a les Dolomites i el Tirol, on l’egarenc va realitzar dures escalades a Lavaredo, Civetta, Brenta, Pelmo, Furchetta i Wilderkaiser. El 1985 va ascendir al Saipal (7.030 m) en el marc d’una expedició de Terrassa al Nepal.

Un altre accident greu, succeït al Pedraforca a principis dels anys 90, va causar lesions neurològiques importants al Fredi. S’estroncava així la trajectòria fulgurant de Parera en el món de l’escalada i l’alpinisme.

feec-fredi-parera-2