FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Xavier Guerrero
Foto: Xavier Guerrero

Notícies - 10/02/2020

Les jornades de descens de barrancs hivernals s’estrenen a l’Alta Ribagorça

Alta Ribagorça Descens de barrancs i engorjats Formació

El comitè de descens de barrancs de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, organitza les primeres jornades tècniques d’aquesta especialitat que darrerament segueix guanyant seguidors.

El descens de barrancs hivernals és una modalitat que fa poc més de 10 anys que va arribar al nostre país de la mà d’un grup de pioners que sense adonar-se’n, van acabar fascinats per la solitud i bellesa d’aquests entorns cristal·lins, contrastant al seu entorn i la severitat d’aquestes condicions. A més, en els últims temps s’han obert descensos de règim glacera impenetrables pel seu cabal la major part de l’any, però que amb l’inici de l’hivern i les baixes temperatures permeten la seva exploració.

Avui  aquesta especialitat segueix sent minoritària, però cada any són més els que fem el salt al barranquisme hivernal. Per evitar que aquesta pràctica tingui un final inesperat, és important conèixer els perills que amaga, molts dels quals amb prou feines són perceptibles.

Les jornades tècniques de barrancs de la FEEC neixen amb la intenció de tenir una continuïtat anual i ser un referent amb els millors ponents d’aquest esport.
Aquest any hi assistiran participants internacionals francesos perquè parlin sobre l’àmplia experiència dels barrancs hivernals.

Els barrancs hivernals (ice-canyoning), un programa de luxe

Els pròxim 22 i 23 de febrer es faran aquestes primers jornades a Pont de Suert (Alta Ribagorça). Durant els dos dies els participants podran gaudir de diferents ponències.

Cada dia hi hauran ponents que exposaran durant 30 minuts els seus punts de vista sobre temes referents al món del barranquisme hivernal.

Els principals punts del programa vertebrarant sobre seguretat i materials. Així el cap de setmana desenvoluparà dieferents temàtiques relacionades amb fer més segurs els barrancs hivernals.

Ponències i taules rodones s’alternaran amb lliçons pràctiques per poder comprovar el bon ús del material.

Els tallers i les xerrades compataran amb la presència d’especialistes i de professionals que ajudaran a poder millorar les prestacions dels participants en el moment de realitzar l’activitat.

Ponències i col·loquis: 

. Seguretat: Mossos d’Esquadra (UIM), Bombers (Grae) i membres de l’equip de seguretat de la FEEC de Barrancs, parlaran sobre la prevenció d’accidents en els barrancs hivernals.

· Presentació de material: com es comporten en aquest medi. Experiències viscudes, expedicions.

• Tallers teòricopràctics. diumenge realitzarem tallers de 2 hores de durada enfocats a augmentar els coneixements de diferents tècniques utilitzades en el món del barranquisme.

· Creació d’un punt calent.

· Hipotèrmia primera actuació.

· Reunions de fortuna en barrancs hivernals.

• Taules rodones. Debat obert a tots i totes les assistents sobre l’estat del descens de barrancs i la seva projecció.

· Passat, present i futur del barranquisme. D’on som i on anem?

· Projecció de vídeos documentals sobre expedicions a barrancs hivernals.

Les inscripcions per aquestes jornades estan obertes al web de la FEEC fins aquest pròxim 20 de febrer.