FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 24/07/2016

L’equip suec Thule es proclama campió d’Europa de Raids d’Aventura al Raidaran

Raids d'esports de muntanya

El Raidaran Lleida Pirineus, organitzat pel CEM Pardinyes i amb la col·laboració de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, ha acollit el Campionat d’Europa de Raids d’Aventura, entre els dies 20 i 24 de juliol. El raid ha sortit de Vielha i s’ha disputat durant quatre dies sense interrupció. Els equips han començat a la meta, situada  a la Seu Vella, a Lleida, a partir de les 15 hores de la tarda del dissabte, i els últims ho han fet fregant la mitjanit.

Altes temperatures, fang i tempestes, a la segona meitat del Raidaran

Després de les intenses jornades de dimecres i dijous que van culminar amb l’ascensió a la Pica d’Estats, el matí de divendres es va iniciar amb el descens del barranc de l’Infern (Pallars Jussà) i un trekking fins a la Pobla de Segur. Les altes temperatures del matí deixaven pas a intenses tempestes la tarda del divendres. Aquestes condicions meteorològiques van obligar a suspendre les dues seccions de via ferrada per motius de seguretat.

Les fortes pluges van transformar el terreny, i la secció de btt entre La Pobla de Segur i Pont de Montanyana, de 56 quilòmetres i 1.300 metres de desnivell positiu es va convertir en un infern de fang. La majoria d’equips van afrontar les seccions de caiac al Congost de Montrebei i de btt a través de la Noguera durant la nit. A Balaguer trobaven el punt de neutralització, fins a les 6 am del dissabte, que marcava la part final del raid.

La Seu Vella de Lleida, escenari final

El conjunt monumental de La Seu Vella de Lleida ha sigut l’escenari escollit per rebre als herois del Raidaran. La jornada de dissabte ha començat amb una secció de caiac pel riu Segre entre Balaguer i Lleida. A l’arribada a Lleida, al parc de la Mitjana, els equips encara han hagut de superar una curta secció de paddle sup, una orientació pel mateix parc, i una altra orientació lineal de camí a meta.

Els suecs de l’equip Thule Adventure Team s’imposen amb autoritat al Raidaran

Els components de l’equip nòrdic Thule Adventure Team, format per: Martin Flinta, Clas Björling, Simone Meir i Rickard Norlin, han dominat el raid pràcticament des dels primers compassos. Un dels punts més crítics que han hagut de superar durant els quatre dies d’aventura ha sigut el problema mecànic d’una de les seves bicicletes. A Àreu van tirar d’experiència i van aconseguir que un jove del poble els hi deixés la seva bici per poder completar la secció de la Pica d’Estats.

Els suecs han demostrat perquè han sigut dos cops campions del món de raids d’aventura. Transicions impecables, estratègia estudiada fins a l’últim detall, bona gestió de l’alimentació i la son, i una envejable fortalesa física.

Els quatre components del Thule han creuat la línia de meta minuts abans de les 15 hores del dissabte, completant els 475 quilòmetres entre Vielha i Lleida, amb seccions de barrancs, caiac, trekking, via ferrada i orientació, en 74 hores i minuts, i sumant tots els punts possibles, 1.185. L’equip ha comentat a l’arribada: “Estem sorpresos pels paisatges i territori per on ha passat el raid. També pels monuments que hem vist durant aquests quatre dies. Segur que tornarem a la zona de Lleida i la Val d’Aran per fer turisme”.

Vint-i-un equips completen el Raidaran

Un total de 21 del 29 equips que han participat a la tercera edició del Raidaran han aconseguit creuar la línia de meta a Lleida i completar l’aventura. D’aquests 21 equips només sis han sumat totes les seccions.

L’equip txec Black HILL/Opava NET ha sigut el segon classificat, i subcampió d’Europa, a només 1 hora i 23 minuts de distància del Thule. Digne rival pels guanyadors, que han disputat el raid fins a les últimes seccions, sumant el total de punts, i completant el raid en 75 hores i 43 minuts.

La tercera plaça ha sigut la més renyida. L’equip català/gallec Snack Gods Raid Team s’ha mantingut a la tercera posició pràcticament durant tot el raid, però algun error d’orientació i una incorrecta gestió del descans i l’alimentació en algun punt els ha fet perdre la plaça de podi en detriment de l’EuskalRaid – Aralar Kirolak. Una bonica lluita que ha deixat grans moments durant tota la competició. Ambdós equips han sumat el total dels punts, 1.185, i només els ha separat 1 hora i 30 minuts de distància.

L’equip Priorat-Montsant-Siurana, actual campió de Catalunya de Raids de Muntanya, ha rebut el premi al millor equip íntegrament català. A més, aquest equip, format per Oriol Pellisa (CEM La Cameta Coixa), Maria Antonio (AAE Escola Treball), Jordi Pàmies (AE Diedre) i Xavier Sahuquillo (CEM La Cameta Coixa), ha sigut el que ha tancat el Top 10, amb 1.100 punts, i un total de 77 hores i 22 minuts en cursa.

Han entregat els premis del Raidaran la regidora d’esports de l’Ajuntament de Lleida, Montserrat Parra; el representant territorial de l’esport a Lleida, Joan Segura; el president de la FEEC, Jordi Merino; i Xavier Rodríguez, director del Raidaran.

Fotografies / Ivan Torres