FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 17/03/2015

L’equip del programa ‘Quèquicom’, a la concentració del centre de tecnificació d’alpinisme al coll de Merolla

Alpinisme

Els esportistes del Centre de Tecnificació d’Alpinisme de Catalunya (CTAC) van participar en una nova concentració amb una assistencia pràcticament complerta i coordinada pels tènics de la FEEC Toti Valés i Elies Coll el passat cap de setmana del 28 de febrer i l’1 de març. La concentració va tenir lloc a la zona del coll de Merolla, on conflueixen les comarques del Ripollès i el Berguedà, i a la zona de cambra d’Ase, a l’Alta Cerdanya. Entre les activitats realitzades el primer dia, destaca la col·laboració entre el CTAC i el programa “Quèquicom” de TV3 per a la realització d’un estudi que pretén relacionar la toxoplasmosi i la valentia, el resultat del qual sortiria en un pròxim programa.

El primer dia també es van traslladar a cambra d’Ase per practicar tècniques d’ascens en esquí de muntanya, apreses en la concentració passada, però, aquest cop amb càrrega a l’esquena. A més, van abordar la pernoctació en terreny nival i, després de les explicacions de les diferents situacions i com actuar en cada cas, es van distribuir en equips per fer diferents refugis diferents per passar la nit: un iglú, una cova de neu, un bivac amb sostre de ràfia i un forat obert a la neu i una tenda semiprotegida per paret de neu. També s’hi van realitzar diferents ascencions nocturnes: els membres més experimentats es van dividir en cordades per realitzar les vies Mèu (270 m 75º M4) i Joc de Matins (300 m 75º).

Durant el segon dia de la concentració van realitzar les tècniques en autorrescat en allaus, a través de la teoria i el funcionament de l’aparell emisor-receptor ARVA i a partir de la resolució d’un problema pràctic de recerca i sondejat d’un ARVA amagat a la neu, així com un exercici de tacte amb la sonda amb un figurant fent de víctima dins d’una cova de neu. A més, fan practicar els ancoratges i les reunions en neu, a través de casos pràctics (posar assegurances, muntar reunions o ràpels en terrenys nevats) i l’ensenyament de com emplaçar un death man, una ancora de neu, una pala amb cordino, un bolet de neu, una bossa enterrada, uns piolets en T, un ràpel d’esquís. Finalment, van practicar les tècniques apreses de descens en esquí de muntanya, amb càrrega a l’esquena.

La pròxima concentració del CTAC està prevista l’últim cap de setmana del mes de març i pensada per continuar aprenent i practicant tècniques alpines.