FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Roger Mestres
Foto: Roger Mestres

Notícies - 26/05/2022

L’equip Catraid.org, campió del Campionat de Catalunya de Raids d’Esports de Muntanya

Raids d'esports de muntanya Raids d'Esports de Muntanya

El CATRaid from PARADISE to the JUNGLE ha decidit els campions de Catalunya de Raids d’Esports de Muntanya.

Les expectatives eren molt altes, però l’organització i el recorregut van superar-les amb escreix, i molts raiders van descriure l’esdeveniment com un dels millors raids d’aventura de les seves vides.

La festa va començar el divendres a la tarda a Cala Montjoi.  Els equips després d’acreditar-se i revisar el material van realitzar una prova de ràpel i una altra d’escalada que van servir per determinar a quina hora podien rebre els mapes l’endemà.

A les 22h es va celebrar el briefing, on entre d’altres temes, els directors de cursa van explicar que per motius de seguretat es modificava l’ordre de dues seccions amb l’objectiu de tenir tots els equips fora de l’aigua el més aviat possible atès que a partir del migdia es preveia un augment important del vent i mala mar.

El dissabte es va despertar el dia calmat, tranquil, els equips precintaven el tracker i els mòbils, i anaven rebent els mapes entre les 6:30 i les 7h.  A les 7h sortida des de la platja amb un ràpid trekking de 8Km i amb dues balises.  Alguns equips més conservadors, preocupats per les hores de tall que es trobarien més endavant van decidir fer només una balisa i pujar ràpid als kaiaks.  Els tocava una secció de 16Km de kaiak fins a Cadaqués, a la platja de Port Lligat, des d’on s’iniciava un dur trekking circular de 27Km i 740m+.  La calor es començava a notar i el vent tèrmic a pujar, va ser un encert de l’organització evitar la pujada de vent i evitar així el pas dels Caials amb kaiak on les onades hi trenquen sempre malament.

Tot seguit arribava la secció de BTT de 25Km que duia als raiders a la Vall de Santa Creu, travessant tot el Cap de Creus per uns corriols que feien les delícies dels participants i que prèviament s’havien pactat sempre amb el Parc Natural d’aquesta zona protegida.  Enmig de la BTT hi havia la prova especial de pàdel surf a la preciosa i idílica Cala Tamariu del Port de la Selva.

Als participants els esperava un trekking espectacular, tècnic i molt aeri, amb vistes impressionants del Cap de Creus i la badia de Roses, passant pel Castell de Sant Salvador de Verdera.  Una baixada tècnica i difícil portava als raiders a la prova d’escalada en roca, on podien escollir vies entre 4t i 6è grau, que determinaria una bonificació en temps molt important.  A més l’altíssima calor va afegir un component de duresa a la secció.

Des de Palau Savardera, on els raiders podien gaudir de quiromassatge ofert per l’organització, s’iniciava una nova secció de BTT direcció Besalú de 57Km.  Aquí els raiders ja portaven unes 12h de competició i es començava a intuir un duel emocionant entre l’equip català  zona7.cat (actuals campions d’Europa) i els fracesos de l’equip Sudraid Expenature Les Marmules (amb un membre subcampió del món a les seves files).  Els dos equips, amb constants avançaments es disputaven la primera posició.  De la mateixa manera, la 3a posició va estar també lluitadíssima entre l’equip català catraid.org i els francesos SudRaid Expenature.

La nit queia sobre els raiders, i els timmings previstos per l’organització es complien a la perfecció.  Tot evolucionava segons el previst i els corredors agraien la diversitat de proves i disciplines.  La calor començava a afluixar i els frontals a il·luminar i a deixar imatges de postal del campionat.

Un cop a Besalú els equips realitzaven una altra escalada i orientació urbana, on estava permès que se separessin en dos grups, ja que disposaven de dos mapes i així es valorava el fet que un equip tingués més d’un orientador.

Una dura secció de BTT, novament, amb una cova, portaria als equips a Olot des d’on començaven els patins fins a Hostalets d’en Bas.  Els equips que arribaven abans de les 5h se’ls neutralitzava el temps per evitar fer el barranc de nit.  En primera posició va arribar l’equip zona7.cat, seguit dels 2 equips francesos i en 4a posició l’equip catraid.org.

A les 5h es donava altre cop la sortida per aquests equips que ja havien arribat a la transició.  Un dur trekking portava als equips al barranc de 3 ràpels 50m, 10m i 30m.

Continuava la disputa per la primera i tercera posició entre els mateixos equips, fet que els obligava a mantenir un ritme de carrera alt i tot i el cansament a procurar no fer errors d’orientació.

Una ràpida BTT portava els equips a Les Planes d’Hostoles, des d’on s’iniciava un trekking en format rogaine d’uns 20Km amb proves especials de tir amb arc i pàdel surf.

Els equips que lluitaven pel podi van entrar a meta esprintant després de 30h, 250Km i més de 5.000m+.  Finalment l’equip francés Sudraid Expenature Les Marmules es va emportar la primera posició, seguit de zona7.cat i completant el podi l’equip catraid.org

Pel que fa al Campionat de Catalunya, l’equip catraid.org revalida el títol per segon any consecutiu, seguit de Muntanyà Raid Team i Aventura Xperience.