FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: CPAM
Foto: CPAM

Notícies - 19/10/2021

L’equip CatRaid, campió de Catalunya de Raids d’Esports de Muntanya

Noguera Pallars Jussà Raids d'esports de muntanya

El passat cap de setmana s’ha realitzat el VI Raid Noguera organitzat pel Centre de Promoció d’Activitats de Muntanya de Balaguer (CPAM). Ha estat el raid que ha tancat la 17a Copa Catalana de Raids d’Esports de Muntanya de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) i alhora el Campionat de Catalunya de Raids d’Esports de Muntanya.

El raid ha envoltat i coronat el Montsec de Rúbies, a cavall de les comarques de La Noguera i el Pallars Jussà. Els i les raiders han transitat per 5 termes municipals (Camarasa, Castell de Mur, Llimiana, Gavet de la Conca i Vilanova de Meià). Les sortides i arribades s’han realitzat a la casa de colònies de Santa Maria de Meià, i durant el recorregut s’han visitat els pobles de Figuerola de Meià, Sant Miguel de la Vall, Vilanova de Meià i Fontllonga.

A la prova han participat un total de 18 equips d’arreu de Catalunya repartits en les diferents categories. La majoria d’equips han estat mixtes, segons el reglament de cada categoria, i dos equips ha estat formats íntegrament per raiders femenines. Les disciplines que els participants han hagut d’afrontar han sigut bicicleta de muntanya, trekking, escalada, caiac, espeleologia i tir amb arc. Als raiders els han acompanyat dos àrbitres de la FEEC.

El trekking ha dut als participants als cims del Tossal de Mirapallars i Sant Mamet, ambdós catalogats com a 100 cims essencials per la FEEC. Posterioment s’han endinsat en la Cova Negra, el Forat de la Cabeçola i el forat Querant de riu Merler. Tot seguit, han remat en caiac per l’embassament de Cellers i han escalat al Pas Nou. Finalment, els raiders han cercat balises en ermites i castells, miradors espectaculars i paisatges feréstecs. El fet de donar la sortida a les 7h del matí ha obsequiat als concursants unes vistes a trenc d’alba a 1672 metres d’altitud.

Classificacions del Raid Noguera

Els raiders de la categoria Elit han competit durant dos intensos dies practicant els diferents esports de muntanya. Finalment, els equips que han pogut pujar al podi del Campionat de Catalunya han estat, en primer lloc, l’equip CatRaid amb un temps de 10h 31m 41s; seguit de l’equip Batec Garrotxí, en segon lloc, i de Maresmextrem, en tercer.

Pel que fa a la Copa Catalana de Raids d’Esports de Muntanya, en la categoria Elit l’equip vencedor ha estat Komando Fisiovilassar Top Elit amb un temps de 4h 26m, seguit de Komando Fisiovilassar Tap Elit i de Gastant Keks.

En la categoria Aventura l’equip guanyador ha estat La Llacuna Raid Team, amb un temps de 3h 53m, seguit de Les Llunilians i, en tercer lloc, Cemp Aventura.

Quant a la categoria Open o Iniciació, el primer equip classificat ha estat Astiro Barraskillo Team amb un temps de 5h 45m, seguit de 365 Gomets i de Hotrobocurt.

L’acte final ha consistit en un dinar al qual han pogut assistir tots els participants i l’organització a Figuerola de Meià en l’entrega de premis per als tres primers classificats de cada categoria. A més a més, s’han sortejat obsequis per a tots els corredors, destacant nombrosos productes de proximitat de la comarca.

L’esdeveniment ha comptat amb la presència de Ton Massagué, cap de l’Àrea esportiva de la FEEC i Antoni Ricart i Serena, membre de la Junta Directiva de la FEEC i President del CPAM. A l’entrega de trofeus també han assistit Pere Pedrol Sánchez, Regidor de Cultura i Esports de l’Ajuntament de Camarasa, Josep Maria Camarasa Cortés, President de l’EMD Fontllonga i Ametlla.

Orígens del Raid Noguera

El Centre de Promoció d’Activitats de Muntanya, va començar el 2001 organitzant el Raid Noguera, el qual es va convertir el 2003 en el 1r Campionat de Catalunya de Raids. El 2004 va crear la Copa Catalana de Raids i un any després es va celebrar per última vegada el Raid Noguera. Durant les 5 edicions no es va repetir cap itinerari, mostra de la immensa varietat d’entorns naturals de la comarca de La Noguera.

Va passar un llarg període de temps fins que el 2017 l’entitat va organitzar el Raid del Segre i el 2018 el Campionat d’Europa de Raids d’Esports de Muntanya, el qual va ser tot un repte i un èxit, amb sortida des de Balaguer i 7 dies sense aturar-se fins a arribar a Girona. L’any 2019 de nou es va organitzar el Raid del Segre amb sortida i arribada a Balaguer.

El 2020, s’havia de celebrar el Campionat de Catalunya de Raids d’Esports de Muntanya sota el nom genèric de Raid Noguera amb la intenció de tornar als orígens, però a causa de la pandèmia provocada pel coronavirus es va haver d’anul·lar. Enguany, el CPAM ha sumat esforços i ha tornat a organitzar el Raid Noguera. D’aquesta manera, l’entitat espera que els raiders que han pogut participar en el Campionat de Catalunya i a la Copa Catalana de Raids d’Esports de Muntanya de la FEEC, hagin gaudit del territori de la Noguera practicant diferents esports de muntanya.