FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 27/05/2018

Laura Orgué, Sheila Avilés i Oriol Cardona pugen al podi a Zegama

Curses per Muntanya

Zegama-Aizkorri és la marató entre les maratons de muntanya. Zegama és Zegama. No hi ha cap altra cursa al món que aplegui tanta afició per aquest esport. La prova porta el nom de la  població de Guipúscoa que l’acull, punt des d’on se surt i s’arriba. El diumenge 27 de maig s’han concentrat allà, un any més, els millors corredors i corredores per muntanya del món.

La marató ha sortit puntual a les 9h del matí amb una previsió meteorològica incerta que anunciava pluja en les hores centrals del dia. La meteorologia sempre és protagonista a Zegama i acostuma a ser d’extrems. Pot aixecar-se un dia càlid i sense un sol núvol, o pel contrari, pot ploure intensament i sense pausa mentre els corredors coronen l’Aratz, l’Aizkorri o l’Aketegi. A vegades els dos extrems es troben en un punt comú i es passa de la calor a la pluja en qüestió de segons.

En l’edició del 2018 ha estat protagonista la xafogor. L’ambient emboirat en algunes de les parts altes de la cursa, i un sol que no acabava de sortir, han castigat a un gran nombre de corredors. Alguns han arribat fins a Sancti Spiritu molt ben posicionats però a partir d’allà han patit molt per mantenir un bon ritme de cursa.

Laura Orgué, Sheila Avilés i Oriol Cardona, podi a Zegama

Els 42 quilòmetres i 5.470 metres de desnivell acumulat de la Zegama-Aizkorri no són uns números qualsevol. Són els números d’un recorregut que molts desitgen córrer com a mínim un cop a la seva vida. La prova basca s’ha convertit en una cursa molt exclusiva, amb un nivell  per sobre, habitualment, al de les curses de la resta del món.

Enguany el cartell de corredors d’elit ha sorprès a tothom. Entrar en el Top 10 de la cursa ha estat tot una gesta a l’abast de ben pocs. Laura Orgué (UE Urgellenca) ha estat la millor entre tots els catalans. La corredora d’Igualada ha entrat segona a meta en la seva primera participació a Zegama, amb un temps de 4 hores i 45 minuts. “He arribat primera a Sancti Spiritu i quasi em desmaio de l’emoció”, ha explicat Orgué a l’arribada.

La guanyadora en dones ha estat la sueca Ida Nilsson, amb 4 hores i 38 minuts, i també debutant a Zegama. La tercera classificada ha sigut Ruth Croft, de Nova Zelanda, amb 4 hores i 48 minuts. Sheila Avilés (AE Matxacuca) ha tancat el Top 5 femení. La d’Igualada va ser tercera l’any passat. “El nivell ha sigut molt alt. Estic contenta amb la cinquena posició que he aconseguit”, ha dit Avilés a meta.

Entre els homes, Oriol Cardona, també debutant a Zegama, ha donat la sorpresa. El divendres ja havia quedat segon a la cursa vertical però no esperava estar tan amunt en la classificació de la marató. Cardona ha sigut cinquè pujant al podi dels millors a Zegama. “Estic molt content. No només per haver estat cinquè entre gent tan forta sinó per marcar un temps de 4 hores i 1 minut. És una bona marca per mi”, ha explicat Cardona.

La victòria masculina ha sigut per un intractable Rémi Bonnet (Suïssa), amb 3 hores i 53 minuts. Bonnet, que ja havia guanyat la vertical el divendres, ha dominat la cursa de principi a fi. La segona posició ha estat pel noruec Stian Angermund i la tercera, pel polac Bartlomej Przedwojewski.

La selecció catalana, present a la marató Zegama-Aizkorri

La mítica cursa basca forma part del circuit internacional Skyrunner World Series 2018 i enguany la Selecció Catalana de Curses per Muntanya de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) ha participat amb un equip format per: Andreu Simón (AE Intempèrie), Pere Rullan (La Molina Club d’Esports), David Prades (AE Mountain Runners del Berguedà), Pol Rodríguez  (UEC Olesa de Montserrat), Sergi Rodríguez (CE La Segarra) i Albert Pujol (CE Taradell).

El millor entre els corredors de la selecció catalana ha estat Andreu Simón, que ha creuat la meta en 14a posició. Albert Pujol i Sergi Rodríguez també han realitzat una bona cursa, entrant entre els 30 primers.

Les dues representants femenines de la selecció que tenien previst participar a Zegama no han pogut fer-ho per diversos motius. Montse Martínez (AAE Escola del Treball (SE)) ha decidit reservar-se per la propera cursa de la copa del món, que es disputarà a Madeira aquest cap setmana. Per altra banda, Laia Andreu (UE Vic) va renunciar a córrer la cursa i començarà la seva participació en la copa a la cursa de Livigno (Itàlia).

Fotos / Ivan Torres