FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Xavier Capdevila
Foto: Xavier Capdevila

Notícies - 21/09/2023

La Matagalls-Montserrat aplega prop de 3.000 participants

Bages Osona Caminades de resistència Excursionisme

La 45a edició de la Travessa Matagalls-Montserrat, organitzada pel Club Excursionista de Gràcia, va aplegar prop de 3.000 participants el passat cap de setmana. Aquesta clàssica marxa forma part del calendari del Circuit Català de Caminades de Resistència.

La travessa va iniciar-se al Brull (Osona) amb 2.724 excursionistes i va acabar als peus del Monestir de Montserrat (Bages) amb 2.121 arribats. A la Matagalls-Montserrat d’enguany van formar part dues persones amb discapacitat visual i els seus guies que van completar tot l’itinerari. Pel que fa al recorregut, va comptar amb 84,3 quilòmetres i un desnivell acumulat de 5.773 metres que els participants van superar en una mitjana de temps de 18 h 26 min.

Durant el cap de setmana les temperatures van ser elevades i la humitat alta, fet que va provocar casos de mareig, deshidratació, hipotensió, problemes gastrointestinals i alguna lipotímia. En total, es van dur a terme sis trasllats a l’hospital per descompensacions sense més conseqüències. A més, el GRAE-SEM va efectuar dues intervencions, una per lipotímia i l’altra per possibles símptomes cardíacs, sense que se’n coneguin més dades actualment.

La 45a edició de la Matagalls-Montserrat va ser possible gràcies a la feina de 300 persones voluntàries que van vetllar perquè tot funcionés de la manera prevista.

Travessa Matagalls-Montserrat, una caminada històrica

La Travessa Matagalls-Montserrat és una caminada històrica que té els seus inicis l’any 1904 amb l’excursionista i escalador mossèn Jaume Oliveras, qui va ser el primer a enllaçar el Montseny amb Montserrat en menys d’un dia.

Anys més tard, concretament el 1972, el president del Centre Excursionista de Gràcia, Carles Abesa, va agafar aquella idea i va engegar el que acabaria esdevenint en aquesta prova tradicional. Abesa també va ser el primer director de la revista Vèrtex de la FEEC i impulsor del Comitè de Senders a la mateixa federació.

Aquesta caminada s’ha convertit en un dels estendards de l’excursionisme català i és una de les travesses més multitudinàries, arribant fins als 3.000 inscrits. La Matagalls-Montserrat d’enguany ha obtingut, com a l’anterior edició, el segell Petjada Verda que atorga la FEEC a les activitats de muntanya que apliquen bones pràctiques ambientals.