FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Pep Llusà
Foto: Pep Llusà

Notícies - 19/06/2023

La Tora Blava, atractiva i mortal

Excursionisme Natura Seguretat

Una de les plantes més verinoses d’Europa és l’Acònit (Aconitum napellus) coneguda popularment com a Tora Blava. Aquesta planta de la família de les Ranunculàcies creix a les muntanyes pirinenques, en prats, boscos i en llocs frescos. Normalment la trobem entre els 1.500 i els 2.500m d’altitud i floreix a partir del mes de juliol i fins a l’octubre.

Aquesta planta es pot trobar en zones de muntanya i a Catalunya la trobem a la Val d’Aran i l’Alta Ribagorça fins a la Cerdanya, el Berguedà, el Ripollès, la Garrotxa, el Conflent i el Vallespir.

La seva fulla de color lilós la fa molt atractiva a la vista i fàcil de distingir, tot i que es pot confondre un cop té la flor amb el lliri blau del pirineu. Quan encara no ha florit la seva tija es pot confondre fàcilment amb el Brúcol Comestible (api salvatge), ja que les dues fulles poden confondre a aquells que volen consumir la fulla de brúcol com a condiment.

La tora blava està considerada la planta més tòxica d’Europa.

Des de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya amb la seva Àrea de Seguretat, conjuntament amb els Agents Rurals, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i el departament de Medicina de Muntanya de la UdG, s’inicia una campanya amb la intenció de seguir donant a conèixer aquesta plata verinosa per evitar possibles confusions amb plantes comestibles.

Sempre es recomana no tocar aquelles plantes que no tinguem la confiança absoluta que no són tòxiques. Si tenim algun dubte sempre és millor no tocar la planta.

El consum accidental de la Tora Blava pot comportar greus problemes encara que les dosis siguin petites. Es calcula que amb una dosi inferior fins i tot als 2 mil·lígrams pot comportar la mort de qui ha consumit aquesta planta.

El darrer any un excursionista va perdre la vida a la Catalunya Nord en confondre aquestes dues plantes i des de l’Hospital de la Vall d’Hebron es va poder salvar la vida a una persona que havia confós també les dues plantes.

La Tora Blava però no és l’única planta altament tòxica que es pot trobar a Catalunya, almenys 51 plantes que creixen al Pirineu estan etiquetades com a plantes molt tòxiques pel consum humà i animal.

Tambés és important conpèixer altres espècies d’acònits que podem trobar al Pirineu com són; l’A. anthora (tora groga) i A. vulparia (tora pirinenca), que són plantes també amb un nivell alt de toxicitat.

Notícia a RTVE