FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Christian Alonso
Foto: Christian Alonso

Notícies - 27/09/2021

La selecció catalana de Curses per Muntanya torna amb dos ‘top ten’ de Gorbeia

Curses per Muntanya Seleccions catalanes

Ha estat una de les curses més exigents de la temporada de la Copa del Món. La Gorbeia Suzien ha proposat un recorregut exigent de 31 quilòmetres i 1400m+ que ha exigit al màxim a tots els participants.

La selecció catalana de Curses per Muntanya, que aquest any està seguint de forma irregular la Copa del Món, com a conseqüència de la pandèmia, ha arribat en el tram final de la temporada i ha demostrat que pot mantenir-se entre l’elit de les curses per muntanya mundial.

En categoria femenina, Mireia Pons (CE de Rubí) ha aconseguit un més que meritori setè lloc sumant un top ten que ha tingut bon regust per l’esportista catalana. Pons ha aconseguit situar-se entre les millors de la competició tot i no poder lluitar pels tres llocs d’honor on la gran dominadora de la Copa del Món, la rumanesa Denisa Dragomir, ha tornat a emportar-se la victòria.

A Dragomir l’han acompanyat en el pòdium les basques Onditz Iturbe i Lide Urrestarazu, les esportistes locals han fet valer el factor del coneixement exhaustiu del territori per plantar cara fina a última hora i vendre cara la victòria.

La també integrant de la selecció catalana, Rosa Navarro (CEM la Cameta Coixa) ha entrat en una bona 13a posició i segueix competint amb nivell aquesta temporada tot i la forta càrrega que manté la bagenca a les seves cames. Navarro lluitarà amb Cèlia Balcells al Trail del Bisaura per mantenir el segon lloc a la Copa Catalana de l’especialitat.

Mireia Pons en un moment de la cursa. Foto: Christian Alonso
Alís torna a la selecció amb bones sensacions

En categoria masculina, el retorn de Jordi Alís (Cerdanya Skimo Team) ha estat una de les notícies agradables de la jornada a terres basques. Alís ha retrobat les bones sensacions i en el tram final de la campanya i ja amb la mirada posada a la temporada d’esquí de muntanya ha aconseguit un gran sisè lloc.

El català, tot i sortir en el grup capdavanter en els primers moments de la cursa, tampoc ha pogut lluitar pel pòdium però si que ha mantingut en tot moment una bona situació de cursa que l’ha permès sumar un més que meritori ‘top ten’ a la classificació final.

La victòria ha estat pel marroquí establert a Múrcia i federat al CEM la Cameta Coixa, Zaid Ait Malek, dominador absolut de la cursa que ha mantingut un frec a frec amb l’esportista kenià, Ben Kimtai qui no ha pogut aguantar el tram final de cursa on s’ha vist superat també pel basc Ander Iñarra que ha pujat finalment al segon graó del pòdium.

Els altres dos components de la selecció catalana, Martí Làzaro (CE Ripoll) i Gerard Españó (AE Mountain Runners del Berguedà) han anseguit creuar la meta de Zeanuri en onzena i vint-i-unena posició.

Finalment Marcel Romaní (UEC Gràcia) no va poder viatjar a terres basques com a conseqüència d’una lesió que l’ha apartat de la cursa tot i estar a la llista de convocats per aquesta prova.

Una Gorbeia molt exigent

Pràcticament 600 corredors han sortit des de Zeanuri per disputar la Gorbeia Suzien d’aquest 2021, que tornava després de la pandèmia.

La prova que ha començat a la plaça de Zeanuri ha portat els corredors a l’ermita de Sant Just de la mateixa localitat biscaïna. Des d’aquest primer moment, els participants de la cursa s’han hagut d’enfrontar a uns pendents exigents fins a superar el Zanburu. D’allí s’han dirigit a el següent lloc emblemàtic de la cursa, el cim de Lekanda. Un cop superat aquest cim, els corredors han superat una zona de cresta fins arribar a la zona de Zastegi, lloc per on han començat l’ascensió al cim de l’Gorbeia situat a 1.481 metres. Aquest era el sostre de la cursa.

Després d’un descens que els ha portat a les rodalies de l’Azero, han atacat una tercera pujada important del perfil marcat: l’ascens a l’Aldamin 1362 metres-. Un cop arribats al cim, han emprès un descens molt tècnic que els ha portat fins a la línia de meta, de nou a Zeanuri.

La cursa es va poder seguir en directe a través del canal de youtube de la mateixa Gorbeia Suzien amb la locució del periodista català, Albert Jorquera.

https://www.youtube.com/watch?v=Sy5NZYT8MXU