FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 22/05/2014

La seguretat a la muntanya, a l’Espai Terra de TV3

El president de la Federació d’Entitats Excursionsites de Catalunya, Jordi Merino, i el cap de la Divisió de Grups Operatius Especials dels Bombers de la Generalitat de Catalunya, Sebastià Massagué, van participar ahir al vespre al programa Espai Terra de Televisió de Catalunya, presentat pel meteoròleg Tomàs Molina, on es va parlar de la seguretat a la muntanya.

El programa Espai Terra de TV3 del 21 de maig va aportar dades sobre les activitats a la muntanya, que demostren que any rere any estan incrementant els serveis que el cos dels bombers ha de realitzar. La majoria de serveis, a més a més, no són tan tècnics com els d’escalada o zones de gorges, sinó per activitats on la gent es perd o es desorienta i no sap interpretar un mapa. Aquest fet porta a serveis de llarga durada i molt costosos, on sovint la dificultat d’accés requereix l’ús d’helicòpters.

Formació i programes de seguretat

Jordi Merino i Sebastià Massagué expliquen que s’ha percebut que molts dels que practiquen activitats a la muntanya no tenen la suficient experiència o nivell. Merino, a més, va fer referència a la importància d’estar preparat abans de fer activitats que no es coneixen prou bé en l’àmbit natural i va remarcar la necessitat de fer cursos de formació a través de les entitats excursionistes i els clubs esportius per evitar accidents o ser capaços de resoldre futurs problemes. Massagué també va recordar que els bombers de la Generalitat de Catalunya ja han establert programes de seguretat i han fet actuacions concretes, com la senyalització de punts negres en els massissos on es concentra més gent, com el del Pedraforca, Montserrat o el Montsant.