FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 13/12/2017

La marxa que torna als orígens

Marxes tècniques

El Centre Excursionista “Rafel de Casanova” (inicialment Grup Excursionista) va ser l’entitat originària de la UEC de Gràcia i l’any 2016 hagués celebrat el seu centenari. Aquesta entitat va ser la que va organitzar la primera marxa de regularitat l’any 1927, amb un itinerari entre Aiguafreda i Sant Antoni de Vilamajor. Des de l’any 1914, diverses entitats excursionistes organitzaven curses de muntanya, però membres del Centre Excursionista Rafael de Casanova,  predecessors de la UEC de Gràcia, van considerar que calia trobar una competició excursionista on el guanyador no fos el més fort o el més preparat i van tenir la original idea de crear les marxes on calia orientar-se amb un mapa i seguir un horari.

Com a record de la primera marxa de regularitat celebrada a Catalunya, s’organitza aquesta marxa de regularitat, el proper diumenge 17 de desembre, que portarà als participants de Taradell a Vic. Per tornar al punt de partida hi haurà un servei de transport.

Els organitzadors volen, 90 anys després de la primera marxa realitzada a Catalunya, recuperar l’esperit d’aquella època; per aquest motiu, la marxa serà de regularitat lliure i caldrà fer una mitjana compresa entre els 3 i els 5,5 km/h en cada un dels tres trams en què es divideix la marxa. En cada tram, entre els control de neutralització hi haurà dos controls de regularitat que permetran extrapolar el temps al total del tram. El càlcul dels temps s’ha fet segons les indicacions del llibre “Manual d’excursionisme” de Josep M. Batista i Roca, editat el 1928.

El mapa que rebran els participants serà com els que feien en totes les marxes i els itineraris que van publicar en el llibre “Itineraris gràfics d’excursions. Volum I”, de l’any 1928, publicat conjuntament amb el CE Minerva, una entitat també desapareguda. L’itinerari que s’ha triat és el número 10 dels que hi ha en el llibre esmentat i que es reprodueix en el cartell de la marxa.

La marxa té una llargada de 14 km, amb un desnivell positiu de 332 m i un desnivell negatiu de 481. Consta de tres trams:

  • Tram de bosc, entre Taradell (sortida) i la Collada (control N1): Distància: 4,66 km; desnivell positiu: 239 m; desnivell negatiu: 106 m
  • Tram de carena, entre la Collada (control N1) i Vilalleons (control N2): Distància: 2,63 km; desnivell positiu: 84 m; desnivell negatiu: 207 m
  • Tram de la plana: entre Vilalleons (control N2) i Vic (arribada). Distància: 6,77; desnivell positiu: 9 m; desnivell negatiu: 168 m

També hi haurà controls secrets en els quals hi haurà una balisa; caldrà marcar la targeta amb la pinça que hi ha. No trobar-los només implica una penalització, mentre que saltar-se un control de regularitat implica la desqualificació pel fet de no poder fer el càlcul del temps.

Els membres del Centre Excursionista “Rafael de Casanova” van ser uns innovadors en la seva època i van crear les marxes de regularitat, una activitat que va ser molt popular a Catalunya. El fet de participar en aquesta marxa ja és un homenatge a aquells pioners.

Les inscripcions a la marxa ja estan obertes al portal d’incripcions de la FEEC

 

Lliurament de premis de la 19a Copa Catalana de Marxes Tècniques i de Regularitat

El comitè de marxes tècniques de la FEEC aprofitarà aquesta Marxa Commemorativa Rafel Casanova, per fer el lliurament dels premis de la 19a Copa Catalana de Marxes Tècniques i de Regularitat i del Trofeu Azimut. L’acte, organitzat pel Centre Excursionista de Taradell, es durà a terme el mateix 17 de desembre a les 16:30 h al Mas Casablanca (C/ Jaume I, Taradell).

Confirmeu la vostra assistència a administraciotecnica@feec.cat o, en cas de no poder assistir-hi, podeu enviar els vostres comentaris i opinions.