FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 14/12/2016

La història del muntanyenc Josep Milà busca micro-mecenatge per un documental

Societat

Josep Milà i Atzet, de 95 anys d’edat, li van retirar la llicència federativa de muntanya, l’any 1949, per deixar targetes amb proclames catalanistes. El documental vol ser un homenatge a la figura d’aquest entranyable excursionista català.

L’Associació Esportiva Correm per la Terra i Nebraska Produccions, han engegat una campanya de micro-mecenatge pel documental que tractarà sobre la vida d’en Josep Milà i Atzet. Aquesta campanya s’ha presentat el dia 10 de desembre (http://www.verkami.com/projects/16527-documental-mila-resistencia-a-la-muntanya) i estarà activa fins el 18 de gener, a la plataforma de micro-mecenatge Verkami.

El documental, que es vol presentar en públic el setembre del 2017, narra la vida d’en Josep Milà, comptarà amb la presència de: Francesc Roma: professor d’història a diverses universitats de Catalunya i autor del llibre «Josep Milà. L’amor a la muntanya neix fins i tot en temps de guerra. Editorial Cossetània».Fèlix Masachs: membre del Centre Excursionista del Penedès i Núria Picas: campiona de la copa del món d’Ultra-Trail l’any 2012 i campiona de la copa del món d’Ultra-Trail amb la selecció catalana l’any 2011.

L’objectiu del documental és fer un petit homenatge a la vida d’en Josep Milà i que les futures generacions puguin tenir constància de la repressió franquista i les petites desobediències efectuades per la població.

Aquest és el teaser del documental

 

La repressió que va patir Josep Milà

L’Any 1949 durant unes ascensions a diferents cims del Pirineu va tenir una topada amb uns falangistes de Barcelona. Va ser apallissat, detingut i jutjat per haver deixat targetes amb la senyera i estrofes dels segadors, dalt de diferents cims dels Pirineus. És per aquest fet que la Federación Española de Montañismo el va expulsar a perpetuïtat de qualsevol entitat excursionista. Això volia dir que no podia obtenir llicències federatives per escalar muntanyes fora de l’estat espanyol. No obstant això, l’any 1961 va pujar per primera vegada el Montblanc, i l’any 1962 el Cerví. També va acabar fent muntanya a més de 150 països de tots els continents del món, pujant els cims més alts de tots els països d’Europa.

A part de la desobediència efectuada per en Josep Milà, la seva casa ha estat durant molts anys un punt de trobada pels excursionistes vilafranquins, molts dels quals es van iniciar a la muntanya gràcies a ell.

L’any 1989 la Generalitat de Catalunya li va atorgar la Medalla com a Forjador de la Història Esportiva de Catalunya, mentre que la FEDME no li retornà la llicència federativa fins l’any 2004.