FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Josep Casanovas
Foto: Josep Casanovas

Notícies - 14/02/2021

La Flama de la Llengua Catalana crema a Mataró

Vallespir Cultura Excursionisme Flama de la Llengua Catalana

La 52a renovació de la Flama de la Llengua Catalana es va encendre a Prada de Conflent com és habitual i ja espera a ser portada a Montserrat el proper diumenge 21 de febrer.

Tradicionalment, la renovació de la Flama és organitzada per un centre excursionista o una altra entitat relacionada amb el món de l’excursionisme. Aquest any, l’Agrupació Científico-Excursionista de Mataró n’ha pres el relleu.

L’esdeveniment va nèixer al 1968 amb motiu del centenari del naixement de Pompeu Fabra, com a acte revindicatiu per la persistència del català a tots el territoris de parla catalana i com a compromís amb la llengua, la cultura, l’esport i la natura.

L’encesa institucional es va dur a terme el passat dimarts 9 de febrer al cementiri de Prada, a la tomba de Pompeu Fabra. L’acte, a càrrec del Casal de Conflent, va ser ben diferent que les edicions anteriors degut a les mesures sanitàries establertes, celebrant-se amb públic reduït.

L’endemà la flama va ser transportada fins al coll de Manrella, punt que uneix les comarques del Vallespir i l’Alt Empordà, i va ser transmesa a la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya i l’ACE Mataró davant el monument a Lluís Companys. L’acte va comptar amb la presència de Jordi Merino, president de la FEEC, Josep Casanovas com a vicepresident i Joan Huertos, vicepresident de l’entitat organitzadora i cap de l`Àrea d’excursionisme de la FEEC.

La Flama va iniciar el seu recorregut usual i va ser rebuda a Mataró, on roman encesa al local social de l’entitat. Davant les dificultats per a realitzar els habituals actes entorn a la figura de Pompeu Fabra, l’entitat només va realitzar una simbòlica excursió al Turó Onofre Arnau.

El pròxim diumenge 21 de febrer la Flama arribarà a Montserrat en mans d’una reduïda representació, on serà rebuda per l’Abat de Montserrat el P. Josep Maria Soler i es dipositarà a l’atri del Santuari, cremant a la llàntia que la mantindrà encesa durant tot l’any, sota el lema “L’encengué la fe, la portà l’esforç i la manté la voluntat d’un poble”.