FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 15/02/2019

La Flama de la Llengua Catalana celebra mig segle

Cultura

Aquest diumenge Prada (Conflent) viurà la cinquantena encesa de la Flama de la Llengua Catalana. La Flama arriba així al seu mig segle de vida carregada de reivindicació i tota l’energia que la va portar a existir ara fa cinc dècades.

Ha passat ja mig segle des de la primera renovació. Coincidint amb el centenari del naixement de Pompeu Fabra, l’any 1968 l’excursionisme català se sumà a les celebracions reivindicatives que es dugueren a terme arreu. Des de 1970 i de forma ininterrompuda, la voluntat del poble per mantenir ben viva la llengua catalana homenatjant a Pompeu Fabra s’ha fet ben visible.

El actes començaran aquest mateix dissabte al migdia amb una visita guiada al monestir de Sant Miquel de Cuixà i una excursió pel seu entorn i seguirà amb un sopar de germanor a Prada i posterior concert amb Pau Alabajos i Marc Serrats.

El plat fort d’aquesta setmana és diumenge a les onze del matí, quan s’encendrà la cinquantena Flama de la Llengua a la tomba de Pompeu Fabra. Per celebrar aquest mig segle s’ha volgut recuperar l’esperit original de la primera renovació i es tornarà a fer el recorregut original que va fer la Flama ara fa cinc dècades: des de Prada fins a Montserrat caminant. Les entitats aquí agafen un protagonisme rellevant i seran les encarregades de portar la Flama d’un tram a un altre, dividits prèviament en set trams, per anar-se-la rellevant. S’ha proposat una ruta que aprofita al màxim els GR per tal que hi hagi els mínims trams de carretera possibles i s’adapti a les condicions meteorològiques del mes de febrer. Mentre la Flama comença el seu recorregut cap a Montserrat, els assistents a l’encesa l’acomiadaran amb un dinar de germanor al complex esportiu de Prada.

Després d’una setmana de camí, la Flama arribarà a Montserrat el diumenge 24 de febrer, on serà rebuda pel Pare Abat. Una festa de cultura tradicional a la plaça, amb la participació dels castellers Pallagos del ConflentCastellers del RiberalCastellers de Terrassa i la Muixeranga de la Plana amenitzarà aquesta celebració del 50è aniversari. La celebració culminarà amb un dinar de germanor a Montserrat. Les inscripcions pel dinar es poden formalitzar fins dilluns a través del web de la FEEC. Aquest mateix dia també arribarà la tradicional Flama que s’encendrà el diumenge 17 al Tossal del Rei (1.349,8 m), cim que uneix tres dels territoris dels Països Catalans: el Principat, el País Valencià i la Franja de Ponent. Les dues flames es fondran a Montserrat el diumenge 24 de febrer.