FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Cristina Llaó
Foto: Cristina Llaó

Notícies - 11/11/2020

La FEEC suma esforços amb l’esport català

Entitats Federats

“L’esport és un servei essencial. Som part de la solució”. Sota aquest lema s’ha donat inici a la mobilització per l’esport català organitzada des de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) i que ha tingut lloc a la Plaça Sant Jaume de Barcelona.

La FEEC s’ha sumat a la mobilització amb la presència del seu president Jordi Merino per tal de reivindicar la importància de la pràctica esportiva davant la situació de pandèmia actual i l’aixecament de les restriccions imposades. L’activitat física repercuteix directament en tenir un sistema immunològic més fort davant malalties com la Covid-19. Incideix en la millora de la salut, en l’educació, la formació i en la inclusió social. Cal destacar que aquest sector té un pes econòmic en el PIB català del 2,1%. L’impacte de la pandèmia està sent demolidor i posa en perill d’extinció moltes entitats. A més, l’esport a Catalunya és segur perquè així ho demostren les baixes xifres de contagis (només un 0,28% a tot l’estat) i s’està privant a la població d’accedir a la salut.

D’aquest manera, la FEEC s’adhereix al manifest anunciat per Gerard Esteva, president de la UFEC  per demanar que l’esport sigui un servei essencial. 

Som aquí per reivindicar, demanar i exigir:

  1. Que ens deixin obrir clubs, i instal·lacions esportives, perquè l’esport és salut, salut física i mental. Volem continuar sent útils per a la societat com ho hem estat sempre. Som part de la solució!
  2. Que ens deixin competir, perquè els nostres equips són la cèl·lula bàsica de cohesió social a tots els pobles i ciutats. Des dels nens i nenes més petits als equips grans.
  3. Que el govern obri els ulls i s’adoni que la majoria del teixit esportiu està a l’UCI i per tant que posi ajudes directes i efectives al sector. Sector, per cert, castigat tradicionalment per les retallades des del 2010. Prou de promeses que no es fan efectives!
  4. Que el govern reconegui l’esport com un servei essencial, i que cessi el menysteniment permanent que hem patit com a sector aquests darrers anys. Som servei essencial!
  5. Que totes aquestes mesures siguin de caràcter urgent, que el PROCICAT autoritzi l’obertura de les entitats de forma immediata i que les ajudes demanades no es demorin més enllà d’aquest 2020.
Pla de Rescat per a l’esport català

De moment, i per intentar frenar aquest daltabaix, la Comissió d’Esports de Foment del Treball va presentar el passat 26 d’octubre el Pla de Rescat per a l’esport català. Gerard Esteva, president de la comissió i de la mateixa UFEC, va exigir a la Generalitat “la tornada de la competició esportiva, que s’elevi l’aforament de les instal·lacions esportives del 50 al 70% i que es permeti allargar els entrenaments fins les 22 h en el present toc de queda”. En l’àmbit fiscal, el reclam de “l’IVA superreduït del 4% sobre els serveis esportius, la supressió de l’IVA en inversions en equipaments esportius i la deducció en l’IRPF de les quotes d’instal·lacions esportives i de les llicències”. Esteva va accentuar la necessitat d’ajudar a un “sector tocat de mort que demana urgentment ajuts directes per a la liquiditat de les seves entitats”.