FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Notícies - 21/09/2020

La FEEC rep la Creu de Sant Jordi

Entitats

“Pel seu compromís amb el país, amb les accions socials, culturals i esportives i en reconeixement a la defensa dels valors de respecte i amor per la natura i el medi ambient, el Govern de la Generalitat farà entrega de la Creu de Sant Jordi a la FEEC”.

Aquestes han estat les paraules que han precedit a l’entrega de la Creu de Sant Jordi a la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya que s’ha fet al Palau de la Generalitat.

En un any marcat per la pandèmia de la Covid 19 finalment el Govern ha fet el lliurement del màxim guardó nacional al mateix Palau de la Plaça Sant Jaume.

El president de la FEEC, Jordi Merino i el Vicepresident, Josep Casanovas han estat els encarregat de recollir aquest guardó que distingeix a la federació en l’any del seu centenari.

El Govern, a proposta de la Consellera de Cultura, ha aprovat concedir la Creu de Sant Jordi a 30 personalitats i 15 entitats que s’han destacat pels serveis prestats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o en el pla cívic i cultural.

En aquest any de celebració del seu centenari, la FEEC ha estat una d’aquestes quinze entitats que han rebut el guardó. La Generalitat ha decidit fer-li aquest reconeixement “en el centenari d’aquesta federació, que treballa des dels seus orígens per oferir serveis i formació de qualitat als centenars d’entitats excursionistes, les quals agrupen tots els practicants de les disciplines esportives lligades a l’excursionisme i l’alpinisme i als seus aspectes culturals”.

L’elecció de les personalitats distingides amb aquest guardó ha volgut respectar, com ja ha estat palès en les darreres edicions del premi, la paritat de gènere i la representació territorial. A més, la selecció de persones guardonades també reflecteix la diversitat de camps en què treballen els distingits amb les creus.

La Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya va ser creada amb la finalitat de distingir aquelles persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o, més generalment, en el pla cívic i cultural.

La muntanya premiada amb la Creu de Sant Jordi

En el món dels esportistes de muntanya, també trobem noms propis que han recollit aquest reconeixement. D’una banda, l’alpinista tarragoní, Òscar Cadiach, la va rebre el 2016, just abans del seu tercer intent al Broad Peak, el cim que li faltava per tancar els 14 vuit mils del planeta.

I l’any passat, Núria Picas es convertia en la primera esportista de muntanya en recollir aquest premi. Es tractava d’un reconeixement a una trajectòria esportiva on ha aconseguit mantenir-se a l’elit de l’esport dels país els darrers anys.

El 2012 l’excursionista i alpinista Joan Cervera Batariu també va ser guardonat amb la Creu de Sant Jordi per la seva llarga trajectòria en el món de la muntanya on va ser entre d’altres membre del Grup Especial d’Escalada i president del Club Excursionista de Gràcia.

Pel que fa a clubs i entitats de la FEEC, són diversos els que l’han rebut també: la Unió Excursionista de Catalunya Agrupació Esportiva (1983), el Centre Excursionista de Catalunya (1983), el Centre de Lectura de Reus (1983), l’Orfeó Gracienc (1986), l’Agrupació Cultural Folklòrica de Barcelona (1988), el Club Excursionista de Gràcia (1992), el Grup Excursionista i Esportiu Gironí (1994), el Centre Excursionista Els Blaus (1995), el Foment Martinenc (1995), la Societat Coral Obrera La Glòria Sentmenatenca (1995), el Club Muntanyenc Sant Cugat (2004), el Centre Excursionista de Lleida (2005), el Centre Excursionista de Terrassa (2011), La Lira Vendrellenca (2012), el Reus Deportiu (2013), l’Agrupació Excursionista Catalunya (2013) i el Club Natació Reus Ploms (2017).