FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Jordi Estruch
Foto: Jordi Estruch

Notícies - 26/02/2020

La FEEC participa en un test psicològic per optimitzar el talent dels esportistes

Barcelonès

El PRO3 és l’únic test de personalitat que analitza 30 factors de personalitat per identificar i millorar el talent d’esportistes a partir dels 14 anys -quan la personalitat ja està formada i el talent es pot identificar-. Així començava l’explicació Joaquim Segarra, responsable de l’àrea de Psicologia Aplicada a l’Esport d’ISC, en un acte de presentació ahir al Museu Colet.

“Amb això, tenim una foto de la personalitat de l’esportista, unes dades que permeten aplicar estratègies que guiïn aquest talent per tal que la persona arribi a un màxim que li permeti continuar practicant esport”, explicava el psicòleg.

La FEEC ha utilitzat aquest test durant el 2019 en quatre camps: escalada, esquí de muntanya, alpinisme i curses per muntanya. Un total de 35 esportistes s’han sotmès a un qüestionari de 220 preguntes que permet fer un anàlisi dels 30 factors dividits en tres àmbits: al camp (competitivitat), al vestidor (sociabilitat) i fora del camp (capacitat i personalitat). Els esportistes escollits eren bàsicament dels Centres de Tecnificació, tot i que en el cas de les curses per muntanya també es va aplicar a a la Selecció.

Joel Vilà, adjunt a Direcció Tècnica de la FEEC, explicava que “ha estat un test molt interessant perquè ha servit perquè els tècnics poguessin treballar a partir de les pautes que els donava aquest test i el psicolèg i educador social, Quim Segarra”. Vilà va posar exemples de diversos esportistes que després de sotmetre’s al test, havien aconseguit diverses medalles a nivell internacional en esquí i escalada.

Les respostes del test són comparades amb una base de dades de més de 15.000 esportistes d’elit, i un cop analitzades ajuden els tècnics a treballar amb els seus esportistes, ja que els permet identificar aspectes fonamentals, com ara el respecte a les normes, la influència de l’entorn, el control de l’estrès, l’assertivitat, la confiança, l’autocontrol, la intel·ligència esportiva, l’entrenabilitat, el treball en equip, el potencial de lideratge, la tolerància, l’estabilitat emocional, la maduresa i l’autoestima.

Amb el PRO3, una eina única validada per la Universitat de Barcelona, es facilita l’assessorament psicològic necessari per aconseguir l’excel·lència, trobant el talent i potenciant-lo, així com minimitzant els problemes i reforçant les virtuts. L’eina està implantada amb èxit a les principals lligues professionals dels Estats Units: l’NBA de bàsquet, l’NFL de futbol americà, l’MLB de beisbol i  l’NHL d’hoquei sobre gel).

El secretari general de l’Esport i de l’Activitat Física, Gerard Figueras, va recordar que l’atenció psicològica als esportistes és un dels serveis fonamentals dins dels programes d’Alt Rendiment Català (ARC) del Govern i que recursos com el PRO3 són un bon complement.

La FEEC va compartir l’acte amb tècnics de les Federacions Catalanes de Ciclisme, Tennis i Basquetbol.