FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Asier Altuna
Foto: Asier Altuna

Notícies - 27/01/2023

La FEEC celebra un any d’èxits

Excursionisme Entitats Federats

Amb les notes del “Wish you were here” interpretada per a Elisa Mas a la veu i Marc Badia a la guitarra i veu, va començar la 26a edició de la festa anual de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya que es va celebrar a l’espai Endesa de Barcelona. La trobada va voler repassar una temporada extraordinària per les activitats de muntanya al país i on sota el lema “Tot torna a començar” la FEEC ha tornat ha batre rècords en els registres de federats i federades.

Després de la consolidació dels 40.000 federats els darrers anys la FEEC ha aconseguit assolir els 44.653 federats anuals i més de 50.000 amb la suma de les llicències temporals. D’aquesta manera s’ha superat un nou sostre en aquest àmbit i s’ha consolidat a la FEEC com la tercera federació del país en nombre de federats i federades.

El cap de relacions institucionals d’Endesa, Enric Brazis, va donar la benvinguda als assistents i va destacar la relació entre l’empresa i la FEEC amb la cessió dels refugis de muntanya. Posteriorment el president de la UFEC, Gerard Esteva, va destacar el paper que juga la FEEC en la defensa de la llengua, la cultura i el territori del país i va posar en valor el paper de la federació dins del pòdium de federacions esportives de Catalunya.

Davant de més de 200 persones el periodista Carles Cortés va conduir un acte que es va iniciar amb el reconeixement a aquelles entitats que han celebrat aniversaris significatius aquests últims dos anys. Així el Associació d’Amics de les Muntanyes de Prades, CE Calldetenes, van ser els primers en pujar a l’escenari per recollir el seu guardó pel seu 25è aniversari. Els 50 anys de CE Besalú, CE Rafalgarí, CE Sant Feliu de Codines, CE Torelló, CE de la Segarra, CE Maspujols, CE Tarragona, Foment Arqueològic Excursionista Sallentí , els 75 dels CE Puifcastellar, Club Esquí Puigmal (SE) i sobretot els centenaris de Foment Excursionista de Barcelona, Club Excursionista de Gràcia, Agrupació Cultural Folklòrica de Barcelona (SE), CE Montserrat que van servir per tancar l’apartat d’aniversaris de les entitats excursionistes.

A partir d’aquí els noms propis van ser els protagonistes de l’acte, la temporada per emmarcar de Rut Monsech, Aida Torres i Carla Martínez, que han recollit èxits europeus en escalada de dificultat, bloc i velocitat i l’homenatge a l’exseleccionador català de Raquetes Neu, Just Sociats, van ser els dos reconeixements de competició.

La trobada va voler reconèixer també la tasca dels membres de l’ECAM en els Instituts Públics del país on s’imparteixen estudis de muntanya, la feina feta per Ramon Arqué a la UIM dels Mossos d’Esquadra o la creació fa 50 anys del primer comitè català de senders de Catalunya.

En aquesta edició es van estrenar dos guardons. El primer el “premi Endesa” que es va emportar Gabriel Gutierrez “Guti” pels seus 30 anys de dedicació al refugi de Font Ferrera i el segon el “Premi Llegenda Alpina Watches” que va ser pel veterà alpinista català, Jordi Pons, que enguany fa 90 anys.

Un any més la Festa va ser el lloc on es van entregar els premis Juanjo Garra i el premi Vèrtex. Els primers aquest any han nominat a fins a onze expedicions, i el gran protagonista de la nit va ser Oriol Baró i el CEAR, que es van emportar en tercer i primer premi. Pel que fa al premi Vèrtex, Montserrat Timoneda i Jaume Llanes, van recollir el premi per les seves “Crestes de la Val d’Aran” de mans de Cossetània.

La festa de la FEEC va reservar pel final, com és habitual, un dels instants amb més pes de la cerimònia. L’entrega de l’ensenya d’or de la Federació.  A més a més, aquest any es van lliurar les pendents de 2020 i 2021. Així la de l’any 2020 va ser per el fotògraf, lingüista, excursionista i escriptor, Ernest Costa, la del 2021 per al pèrit industrial, excursionista i especialista en el territori de muntanya del Garraf, Vicenç Carbonell i la del 2022 per al lingüista i pare de la Flama de la Llengua, Jordi Mir.

L’acte es va tancar amb els habituals parlaments institucionals en aquest cas per part dels representants de la Diputació de Barcelona i de la Secretaria Gerenal de l’Esport i l’Activitat Física. L’acte el va cloure el mateix president de la FEEC, Jordi Merino, que va remarcar el bon estat de salut de la FEEC i el camí recorregut per arribar fins aquí. Merino va dibuixar també les línies de present i futur en la federació i de les activitats de muntanya.

Descarrega’t les millors imatges de la festa