FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies - Foto: Xavier Capdevila
Feec Notícies - Foto: Xavier Capdevila

Notícies - 13/09/2023

La clàssica Matagalls-Montserrat arriba a la 44a edició

Bages Osona Caminades de resistència

La 44a edició de la Travessa Matagalls-Montserrat, organitzada pel Club Excursionista de Gràcia, se celebrarà aquest pròxim cap de setmana. La sortida de la marxa serà al Brull (Osona) i acabarà al Monestir de Montserrat (Bages), com és tradició.

Aquesta prova clàssica forma part del Circuit Català de Caminades de Resistència i compta amb un recorregut de 83,4 km i un desnivell acumulat de 5.773 m. Els participants tindran com a objectiu completar el total de la distància en menys de 24 hores.

La Travessa Matagalls-Montserrat és una caminada històrica que té els seus inicis l’any 1904 amb l’excursionista i escalador mossèn Jaume Oliveras, qui va ser el primer a enllaçar el Montseny amb Montserrat en menys d’un dia.

Anys més tard, concretament el 1972, el president del Centre Excursionista de Gràcia, Carles Abesa, va agafar aquella idea i va engegar el que acabaria esdevenint en aquesta prova tradicional. Abesa també va ser el primer director de la revista Vèrtex de la FEEC i impulsor del Comitè de Senders a la mateixa federació.

Aquesta caminada s’ha convertit en un dels estendards de l’excursionisme català i és una de les travesses més multitudinàries, arribant en una ocasió fins als 3.000 inscrits. La Matagalls-Montserrat d’enguany ha obtingut, com a l’anterior edició, el segell Petjada Verda que atorga la FEEC a les activitats de muntanya que apliquen bones pràctiques ambientals.