FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Joan Huertos
Foto: Joan Huertos

Notícies - 21/02/2021

La 52a Flama de la Llengua Catalana ja es manté encesa a Montserrat

Cultura Flama de la Llengua Catalana

La Flama de la Llengua Catalana s’ha tornat a renovar per 52a vegada i, com és tradicional, ja crema a l’atri de la basílica de la Mare de Déu de Montserrat, on es mantindrà encesa tot l’any en la seva llàntia sota el lema “L’encengué la fe, la portà l’esforç i la manté la voluntat d’un poble”.

Amb un acte restringit  per les mesures sanitàries actuals amb nomès una veintena de particpants, la flama ha estat rebuda a l’Abadia pel Pare Abat Josep Maria Soler de mans de membres de l’Agrupació Científico- Excursionista de Mataró   amb el seu president Toni Cruanyes al capdavant entitat organitzadora d’aquesta edició, i una representació de la FEEC encapçalada pels seu president, Jordi Merino. acompanyat d’altres memebres de la junta directiva com en Josep Pérez, Carles Xavier Pons, Meritxell Soler i en Joan Huertos. Tampoc a faltat a la cita en Jordi Mir, filòleg i gran coneixedor de la vida i obra d’en Pompeu Fabra i un dels que fa 52 anys va inciar aquesta renovació. Enguany també hi era present el president de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya en Gerard Esteva, entitat de la qual en Fabra fore el primer president.

Aquesta activitat  vol reivindicar la persistència del català a tots el territoris de parla catalana i com a compromís amb la llengua, la cultura, l’esport i la natura, tot fent un homenatge al filòleg català Pompeu Fabra i a qui la FEEC ret homenatge any rere any des del 1969.

Malauradament i a diferència d’anys anteriors, no s’ha celebrat cap acte festiu a la plaça. Esperem que en les properes edicions es pugui tornar a recuperar els actes que envolten aquesta celebració tant arrelada a casa nostra.

La flama es va encendre el passat 9 de febrer al cementiri de Prada, on reposen les restes de Fabra, a càrrec del Casal de Conflent. L’endemà va ser transportada fins al coll de Manrella, punt que uneix les comarques del Vallespir i l’Alt Empordà, i va ser transmesa a la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya i l’ACE Mataró davant el monument a Lluís Companys, arribant a Mataró on va romandre encesa en el local social de l’entitat.

El proper 2022 la renovació de la Flama anirà a càrrec del Club Excursionista de Gràcia, que l’any vinent celebrarà els seus cent anys de vida i aquesta ha estat traspassada al Francesc Sanahuja, membre de la comissió del centenari de l’entitat i expresident del club.