FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Miquel Piquet
Foto: Miquel Piquet

Notícies - 02/02/2020

La 51a Flama ja s’ha encès a Prada

Conflent Cultura Flama de la Llengua Catalana

La 51a renovació de la Flama de la Llengua catalana s’ha encès aquest cap de setmana a Prada.

Organitzada pels Blaus de Sarrià que celebren els seus cent anys de vida, la flama va seguir el recorregut habitual un cop es va encendre a la tomba de Pompeu Fabra al cementiri de Prada.

A l’encesa institucional es van reunir unes 200 persones que van tornar a reivindicar la persistència del català tots el territoris de parla catalana. En aquest acte hi van assistir el president de la FEEC, Jordi Merino, el vicepresident, Josep Casanovas i els membres de la junta Josep Pérez i Joan Huertos, a més a més de diferents representants institucionals de la Catalunya nord.

El cap de setmana ha servit també per fer la tradicional visita a Sant Miquel de Cuixà que va veure alterada la ruta fins a Rià a causa del mal estat dels camins i es va canviar per una excursió a peu fins a Prada.

A Prada també es va fer l’habitual sopar de germanor que va servir per tornar a reunir als participants en una trobada unitària.

La Flama seguirà ara el seu recorregut per diferents actes arreu del territori.

Altres dates per recordar de la Flama 2020:

• 5 de febrer, rebuda de la Flama al Districte de Sarrià pel Regidor Albert Batlle.
• Setmana del 6 al 14 de febrer, la Flama estarà al Districte de Sarrià i la visitaran diferents escoles per fer un treball sobre Pompeu Fabra.
• Setmana del 10 al 21 de febrer exposició dels cartells de les 51 edicions de la Flama.
• 19 de febrer, xerrada a càrrec del Sr. Jordi Mir, premi Pompeu Fabra.
• 23 de febrer, portar la Flama a Montserrat i celebració d’actes a Montserrat.

Què és la renovació de la Flama de la Llengua Catalana?

La Renovació de la Flama de la Llengua Catalana és un esdeveniment anual amb caràcter reivindicatiu, i alhora festiu, que organitza cada any una entitat o grup d’entitats i clubs excursionistes de la FEEC.
Aquesta activitat, que s’organitza ininterrompudament des de 1970, vol refermar, any rere any, la voluntat d’un poble per mantenir ben viva la llengua catalana tot fent un homenatge a Pompeu Fabra. L’activitat consisteix en renovar anualment la simbòlica Flama de la Llengua Catalana, que crema a l’atri de la basílica de la Mare de Déu de Montserrat sota el lema: “L’encengué la fe, la portà l’esforç i la manté la voluntat d’un poble”.

El passat 2019 la Flama va arribar als cinquanta anys d’aquesta renovació que es va iniciar l’any 1968 i ha viscut tot tipus d’etapes en aquests cinquanta anys. La Flama de la Llengua Catalana ha aconseguit seguir mantenint viva la llengua en aquests anys on ha sobreviscut a dictadures i a moments de repressió contra tot el que envoltava a la cultura i al país.