FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 18/02/2019

La 50a Flama de la Llengua Catalana s’encén a Prada (Conflent)

Cultura

El municipi de Prada (Conflent) ha estat l’escenari durant aquest cap de setmana de l’encesa de la cinquantena Flama de la Llengua Catalana. El poble català torna a celebrar aquesta data tan reivindicativa des que l’any 1968 l’excursionisme català va encendre la primera Flama davant la tomba de Pompeu Fabra amb motiu del centenari del seu naixement.

Recuperant la tradició per fer visible la voluntat del poble de mantenir més viva que mai la llengua catalana, la celebració d’aquest mig segle s’ha iniciat dissabte a Prada amb una visita guiada al monestir de Sant Miquel de Cuixà i una excursió pels seus voltants. Un centenar d’assistents d’arreu del territori han pogut gaudir d’aquesta activitat cultural i senderista. La jornada ha conclòs amb un sopar de germanor al complex esportiu de Prada a ritme de Pau Alabajos i Marc Serrats.

El diumenge s’ha encès la Flama, com ja és tradició, a la tomba de Pompeu Fabra, després de realitzar l’acte d’homenatge al mestre.

Enguany, per tal de recuperar l’esperit original de la primera renovació, s’ha volgut fer el recorregut original de Prada (Conflent) a Montserrat a peu. Un total de set entitats s’encarregaran de realitzar els trams del 50è aniversari de la Renovació de la Flama de la Llengua Catalana: el Centre Excursionista de Catalunya, el Centre Excursionista d’Olot, entitats excursionistes de Reus, entitats excursionistes de la vegueria del Vallès, la Unió Excursionista de Sabadell i l’Agrupació Excursionista Talaia. L’última etapa, que va de Santa Cecília fins al Monestir de Montserrat, serà realitzada de forma conjunta per totes les entitats organitzadores.

Paral·lelament, al municipi de Fredes (Castelló), el Tossal del Rei (1.349 m) ha estat el segon escenari de l’encesa de la Flama. Una ascensió de Fredes al cim que uneix tres dels territoris dels Països Catalans (Principat, País Valencià i Franja de Ponent) ha ajudat a celebrar aquest cinquantè aniversari. Ambdues flames es fondran el diumenge 24 de febrer a la plaça del Monestir de Montserrat.

Les etapes de la Flama

El camí de la Flama ha començat aquest mateix dilluns quan els primers en fer el relleu han començat a fer la ruta entre el refugi de Merialles i Camprodon en el que és la primera etapa del recorregut després de que ahir la flama sortís de Prada direcció al mateix refugi. La Flama arribarà aquest mateix dilluns a Camprodon, aproximadament a les 19h, on farà nit.

L’etapa de dimarts portarà la Flama des del nord de Ripollès fins a la seva capital, Ripoll, passant per Sant Joan de les Abadesses on farà una aturada al monestir. El CE Olot serà l’encarregat de fer aquest tram per terres del Ripollès.
Des de Ripoll la flama marxarà cap a Osona i arribarà aquest dimecres al vespre a la Gleva en un tram que faran cinc entitats de la ciutat de Reus i el Centre Excursionista de Lleida.

Un cop ja s’ha superat l’equador del recorregut  dijous la comitiva farà la quarta etapa que uneix la Gleva i Moià, on el Club Muntanyenc Mollet, la UE Matadepera, el CE Castellar i el CM de Sant Cugat seran els encarregats de fer arribar la Flama des de la plana al Moianès.
Amb les vistes de Montserrat ja a prop la Flama dormirà la nit de divendres a la capital del bages. El tram entre Moià i Manresa el faran la UE de Sabadell, la UEC de Gràcia i la IGD Flama del Canigó abans d’encarar l’ascens cap a Montserrat.
Tot i poder ser un tram més aviat curt la vigília del diumenge 24 de febrer la flama farà parada a Sta Cecília, fins allà i des de Manresa els relleus aniran a càrrec de l’AE Talaia, la UEC Barcelona i el SEAS de Sant Just Desvern

La Flama arriba a Montserrat el 24 de febrer

Després d’una setmana de camí pel territori català, el Pare Abat rebrà la Flama a Montserrat. Un cop allà se celebrarà la Festa de la 50a Renovació a la plaça amb els castellers Pallagos del Conflent, Castellers del Riberal, Castellers de Terrassa i la Muixeranga de la Plana. La celebració culminarà amb un dinar de germanor a Montserrat. Les inscripcions pel dinar es poden formalitzar fins dilluns a través del web de la FEEC.