FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 24/01/2018

La 49a Flama de la Llengua Catalana comença a renovar-se aquest divendres

Cultura

L’any 1968, amb motiu del centenari del naixement de Pompeu Fabra, tingueren lloc diversos homenatges a l’il·lustre filòleg i mestre del nostre país. Dos anys després, l’excursionisme català organitzava un acte reivindicatiu que consistia a encendre una flama a la seva tomba, a Prada de Conflent (Catalunya Nord), i dur-la fins a la basílica de Montserrat, on a l’atri s’encén una llàntia que cremarà durant tot l’any. Un acte que s’ha celebrat ininterrompudament des d’aquell any, 1970, organitzat cada any per una entitat o grup d’entitats i clubs excursionistes de la FEEC.

Enguany, la Renovació de la Flama de la Llengua Catalana, arriba a la seva 49a edició i és el Centre Excursionista de Sant Feliu de Codines l’encarregat d’organitzar-ne els actes, que comencen aquest divendres 26 de gener i s’allargaran fins al diumenge 18 de febrer amb la tradicional sortida a Montserrat.

Amb l’inici de “la ruta cap a l’exili” a la biblioteca Joan Petit i Aguilar es donarà el tret de sortida als actes de renovació de la flama aquest divendres 26, acompanyats pels Mots pel XXI i en Josep Vallcorba. Dissabte 27, coincidint que farà just setanta-vuit anys que Pompeu Fabra i la seva família van sortir de Sant Feliu de Codines cap a l’exili per no tornar, es farà la “Ruta cap a l’exili” fins a Prada de Conflent. L’acte central a Prada de Conflent serà aquest diumenge, quan s’encendrà la flama al cementiri del municipi, on reposen les restes del filòleg català que morí a Prada de Conflent el dia de Nadal de l’any 1948 i a qui la FEEC ret homenatge cada any des de 1969. La primera Flama de la Llengua Catalana va ser encesa pel lingüista i excursionista pallarès, Jordi Mir, a qui la revista Vèrtex número 262 va dedicar una entrevista.

Els actes de Renovació de la Fama ompliran l’agenda dos caps de setmana més. El primer, l’11 de febrer, es farà la sortida a Fredes, al País Valencià, i es pujarà la Flama fins al cim del Tossal dels tres reis. El dia de trasllat de la Flama des de Sant Feliu de Codines fins a Montserrat serà el diumenge 18 de febrer quan, després de l’acte oficial, serà el Monestir de Montserrat qui agafarà el protagonisme al rebre la flama per 49a vegada a la història.

2018, “Any Fabra”

En commemoració del 150è aniversari del naixement de Pompeu Fabra i dels 100 anys de la publicació de la Gramàtica catalana normativa, el 2018 ha estat escollit com l'”Any Fabra”. Un any que, a més, també coincideix amb el 70è aniversari de la seva mort (1948) i el 50è aniversari del primer Any Fabra (1968).

La presentació serà en un primer acte inaugural el dimarts 13 de febrer al Centre Excursionista de Catalunya (CEC) i seguirà el 20 de febrer a la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC).

Es tancarà la celebració d’aquest any a l’octubre, quan es preveu fer un altre acte de commemoració dels 50 anys de la Flama de la Llengua Catalana.