FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 13/06/2014

Kilian Jornet suma un rècord més, rebentant la marca del McKinley

Alpinisme

L’atleta de la Cerdanya ha pujat i baixat el McKinley (6.193 metres) en 11 hores i 48 minuts per la ruta “Rescue Gully” del Denali, a Alaska, com a part del seu projecte Summits of my Life. Jornet ha trencat el rècord registrat anteriorment a la muntanya més alta d’Amèrica del Nord rebaixant-lo 5 hores i 6 minuts i seguint els principis del projecte, escollint una ruta que no està equipada amb cordes fixes.

L’any 2013, l’alpinista Ed Warren havia registrat rècord fent l’ascens i el descens en 16 hores i 46 minuts, i havia establert també rècord de velocitat amb 12 hores i 29 minuts per l’ascens; però Jornet, que ha fet cim amb 9 hores i 43 minuts, clarament l’ha millorat.

El català ha combinat esquís i grampons per pujar el cim localitzat al cor d’Alaska. Abans del dia del rècord, Jornet ha passat uns dies d’adaptació a 4.000 metres i ha fet diverses sortides per reconèixer el terreny, entre elles, una ascensió fins als 5.000 metres i una fins al cim a través de la ruta clàssica. Dels 16 dies que el grup de Kilian Jornet, Seb Montaz, Jordi Tosas i Vivian Bruchez ha passat al voltant del McKinley, només tres s’han obert finestres de bon temps; la resta de dies, s’han vist marcats per tempestes de neu, boira, precipitacions i baixes temperatures.

El proper rècord que vol intentar batre Kilian Jornet serà completar l’Elbrús, el cim que l’any passat no va poder fer a causa de les males condicions meteorològiques. I aquesta tardor, l’Aconcagua (6.962 metres). L’any vinent, el repte és a l’Everest (8.844 metres), la muntanya més alta del planeta. Tots els reptes van quedant plasmats en pel·lícules com “Una línia fina” i “Déixa’m viure”.

Dades de la travessa

  • Punt d’inici i final: Camp base McKinley (2.000 m)
  • Punt més alt del recorregut: Cim del McKinley (6.194 m)
  • Temps de pujada: 9 hores i 43 minuts
  • Temps total: 11 hores i 48 minuts
  • Distància: 53,52 km
  • Desnivell positiu: 4.732 m
  • Desnivell negatiu: 4.729 m

140613-Kilian-Jornet---Rècord-McKinley