FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 07/06/2017

Kilian Jornet fa públic el ‘tracker’ del seu ascens a l’Everest

Alpinisme

Un article publicat el passat 31 de maig al diari francès ‘Liberation’ va posar en dubte el repte aconseguit per Kilian Jornet (AE Ekke Lleida) a l’Everest.

La ‘Libe’ exigia pràcticament que ‘el català infatigable’, com van etiquetar en Kilian Jornet, donés explicacions i proves sobre el seu ascens i obria un interrogant a l’èxit de Jornet. Amb el titular ‘Kílian Jornet a-t-il vraiment réussi un exploit sur l’Everest?‘  (‘Kílian Jornet ha aconseguit realment una fita a l’Everest?’) mostraven la seva sorpresa a les dues ascensions de l’esportista ceretà.

Va ser l’organització Himalayan Database de Katmandou, al Nepal, autoritat de les ascensions a l’Himàlaia, qui va donar per bons els ascensos d’en Kilian i les va entrar en la seva base de dades.

Tot i això Kilian Jornet ha preferit tancar qualsevol dubte penjant en el seu bloc el ‘tracker’ que va registrar amb una de les seves marques patrocinadores i on es dibuixa el recorregut que va seguir fins el seu retorn al Camp Base Avançat.

Jornet en una entrevista al Matí de Catalunya Ràdio, on se li ha preguntat pels rumors apareguts a ‘Liberation’, ha confirmat que a més a més hi haurà una filmació de l’ascens i que s’està preparant una pel·lícula de la seva gesta.

Cal recordar que Kilian Jornet va fer el segon ascens a l’Everest sense oxigen ni cordes fixes el dia 27 de maig, en 17hores amb sortida i arribada al Camp Base Avançat. Jornet ho va fer a més a més després d’haver fet una primera ascensió com explica en el ‘tracker’ el dia 20 de maig amb sortida des del monestir de Rongbuk i la seva arribada al CBA. Una arribada marcada pels problemes estomacals que el van afectar en aquest primer ascens.

Les millors marques a l’Everest

La marca de 17 hores de Jornet s’ha quedat molt a prop de les dues ascensions més ràpides enregistrades fins ara al sostre del món. L’any 1996, Hans Kammerlander va tardar 16 hores 45 minuts en la seva ascensió per la cara Nord, mentre que l’austríac Christian Stangl  el rebaixava a 16 hores i 42 minuts 10 anys després.

Malgrat aquestes marques, cal tenir en compte que Jornet ha realitzat dues ascensions en tan sols una setmana, fet que dificulta comparar les ascensions.