FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Gerard Campderros - FEEC
Foto: Gerard Campderros - FEEC

Notícies - 08/07/2024

Julen Calvó i Marc Bernades, campió i subcampió en llarga distància

Curses per Muntanya Curses per Muntanya Seleccions catalanes

La selecció catalana de curses per muntanya ha tornat a demostrar l’alt nivell dels corredors catalans al Campionat d’Espanya Ultra Desafio Somiedo, celebrat el 6 de juliol a la pintoresca localitat de Pola de Somiedo, al límit del reconegut Parc Natural de Somiedo, conegut per la seva diversitat de flora i fauna, incloent-hi una notable població d’ossos.

El campionat consistia a recórrer 70 quilòmetres amb un desnivell positiu de fins a 4.000 metres. Des del començament, l’equip català va demostrar una gestió magistral de la cursa, adaptant-se al ritme ràpid del recorregut tot i el terreny muntanyós i les condicions climàtiques típiques del nord, que incloïen boira, fred i una lleugera pluja.

A les 6:15 del matí es va donar la sortida. Sobre el quilòmetre 21 de la competició, Julen Calvó, Marc Bernades i Aleix Toda ja es trobaven fermament posicionats dins del TOP 6 de la cursa masculina. Pel pas a Valle de Lago, al km 47,5, seguien ben posicionats, amb Julen, Marc i Aleix dins el TOP 5. A l’avituallament del Puerto, al km 58, en Julen ja passava en cap de cursa a 4 minuts del segon classificat. En Marc passava 4t molt a prop del 2n i 3r. L’Aleix arribava 6è, després de tenir dificultats físiques.

Malauradament, i degut a la defunció d’un corredor, la cursa es va haver de neutralitzar tot i que els primers participants ja havien aconseguit creuar la línia de meta.

Entre ells, Julen Calvó, qui va aconseguir finalment la victòria, proclamant-se Campió estatal de curses per muntanya ultra arribant a Pola de Somiedo amb 6:53:28. Uns pocs minuts més tard, arribava Marc Bernades amb un temps de 6:59:11. Van ser els dos únics corredors capaços de baixar de les set hores en competició. Aleix Toda tancava l’equip de la FEEC (en puntuen 3) en 6a posició. Pere Montserrat, debutant amb la selecció, va fer una molt bona cursa i va quedar dins del TOP 30.

En fèmines la cursa va estar més condicionada per la cancel·lació, ja que només va poder entrar a meta abans que es decidís parar la cursa la guanyadora Ohiana Kortazar. La resta es van veure més afectades i  les posicions estan encara ara pendents de definir. Les participants femenines de la Selecció van fer una molt bona gestió de l’esforç, amb Carolina Rius (6a en el moment de parar la cursa) mentre que Anna Fernández i Montse Martínez es mantenien dintre del TOP 15 de la prova. També a prop, Roser Español.

Amb aquests resultats excepcionals, la selecció catalana confirma el seu estatus com una potència en l’esport de muntanya, destacant tant en l’individual com en el col·lectiu.

Els resultats definitius de la competició, incloent-hi les posicions de les seleccions, es faran públics properament a través de l’organització i de la FEDME.

D’altra banda, la FEDME ha emès un comunicat aquest matí 9 de juliol i confirma que les places per al Campionat del Món de Skyrunning, que es disputarà al setembre dins el marc del Desafío Urbión, seran per Julen Calvó i Marc Bernades en categoria masculina, i per Oihana Kortazar i Gemma Arenas en categoria femenina.

La FEEC expressa el seu condol als familiars i amics del corredor que va perdre la vida durant la cursa.

Totes les fotos de Gerard Campderros