FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Eneko Garcia De Mendoza
Foto: Eneko Garcia De Mendoza

Notícies - 04/05/2023

Jornada de formació de muntanya inclusiva a Collserola

Barcelonès Inclusió

El passat 26 d’abril va tenir lloc al parc natural de la Serra de Collserola el Curs de guiatge de persones amb discapacitat visual per terreny muntanyós impulsat per la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) i el Club Excursionista de Gràcia.

Tant l’Àrea d’Inclusió com l’ECAM de la FEEC van participar activament en aquesta jornada en la planificació, l’organització i la mateixa formació. El tècnic Eneko Garcia de Mendoza, de l’Àrea d’Inclusió, i la tècnica Joana Sans, de l’ECAM, van impartir aquest curs de muntanya inclusiva.

La muntanya ha de ser per a tothom

En la caminada, el primer que es va fer va ser explicar la part teòrica començant pels diferents tipus d’afectacions visuals i les seves característiques. Tot seguit, es van donar nocions bàsiques sobre el procés de guiatge. Per exemple, quins sentits hi intervenen, les eines necessàries, els aspectes fonamentals per al guiatge d’una persona amb baixa visió pels espais només amb la veu i diferents tipus de suport, etc. Els tècnics van incidir en les posicions i els passos bàsics de guiatge amb barres direccionals: en marxa, aturada, gir, canvi de barra i pujar i baixar obstacles.

A continuació, es va realitzar la part pràctica. Després d’un itinerari més accessible, l’últim tram del Curs de guiatge de persones amb discapacitat visual per terreny de muntanya va permetre formar en maniobres més avançades, tot passant per corriols, desnivells i altres dificultats del terreny.

Aquesta nova jornada de formació de muntanya inclusiva a Collserola respon a un dels objectius de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, que és apropar la muntanya i les activitats que es desenvolupen a la natura a tothom.