FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Quim P. Casadesús
Foto: Quim P. Casadesús

Notícies - 19/10/2023

Jordi Canals seguirà al capdavant de l’Esquí de Muntanya mundial

Esquí de muntanya Esquí de Muntanya

Jordi Canals ha estat renovat per l’assemblea plenària de la ISMF com a Secretari General i per tan membre del Bureau de la ISMF.

Canals formarà part novament d’un dels organs principals de la Federació Internacional d’Esquí de Muntanya al costat del francès Pierre Dupont (vicepresident) i de la suïssa Regula Meier, que seguirà presidint l’ISMF. La ISMF suma ja 48 associacions internacionals aquest 2023.

Canals que era el representant de la FEEC a la federació internacional és el segon català, després de Lluís López, en tenir aquest càrrec dins dels màxims òrgans directius de la ISMF. El barceloní ha estat lligat des de fa més de 45 anys a l’esquí de muntanya, ja l’any 1978 va córrer la primera competició d’Esquí de Muntanya.

Canals va ser el fundador del CTEMC l’any 1997

Un dels principals reptes dels pròxims anys serà l’entrada de l’Esquí de Muntanya als JJOO d’hivern de Milano-Cortina de 2026.

Aquesta temporada una prova ISMF tornarà a passar per Catalunya amb la disputa d’una prova de la Copa del Món que es disputarà a Boí.

Canal feliç després d'aconseguir portar el Mundial a Catalunya el passat mes de març a Boí-Taüll.
Canals,al fons de negre, feliç després d’aconseguir portar el Mundial a Catalunya el passat mes de març a Boí-Taüll.

Jordi Canals va ser fundador l’any 1997 del Centre de Tecnificació d’Esquí de Muntanya de Catalunya de la FEEC, per on han passat esquiadors de la talla de Kílian Jornet, Mireia Miró o Marc Pinsach, i ja fa 27 anys fou un dels pares de la Copa Catalana d’Esquí de Muntanya. Però el currículum muntanyenc de Jordi Canals va iniciar la seva trajectòria alpinística a mitjans dels anys 70 i l’any 1985 participà en l’expedició catalana que va fer el cim de l’Everest.

Què és la ISMF?

Fundada el 2007, la Federació Internacional d’Esquí de Muntanyisme ISMF és l’òrgan de govern mundial de competicions d’esquí de muntanya. Des del 2016, l’organització està reconeguda oficialment pel Comitè Olímpic Internacional COI. Els seus principals objectius són la promoció, regulació i desenvolupament de l’esport d’esquí de muntanya a tot el món. Amb seu a Lausana, Suïssa, els membres de l’ISMF estan formats per 38 federacions nacionals d’esports d’esquí de muntanya a Europa, Àsia i Amèrica. L’ISMF organitza proves i campionats del món de copes del món d’esquí de muntanya. Per primera vegada, l’esquí de muntanya ha estat un esport olímpic als Jocs Olímpics de la Joventut de 2020 a Lausana, Suïssa, i s’ha inclòs recentment al programa dels Jocs Olímpics d’Hivern de Milano Cortina 2026.

Canals, de blanc, acompanyat de Marcial Aleman en una assemblea de l'ISMF.
Canals acompanyat de Marcial Alemán en una assemblea de l’ISMF.