FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 01/05/2016

Joan Salamaña guanya l’UItra Trail Estels del Sud

Curses per Muntanya

L’entorn del Parc Natural dels Ports (Terres de l’Ebre) ha sigut l’escenari de la segona edició de l’Ultra Trail Estels del Sud, organitzada per Trail Roquetes Associació Esportiva i Cultural, els dies 30 d’abril i 1 de maig. Aquesta prova ha obert la 5a Copa Catalana de Curses d’Ultraresistència de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC).

Un total de 170 corredors han pres la sortida de la prova reina a les 7 h del matí des de la població d’Arnes. L’organització havia ampliat el llistat de material obligatori en cursa per a tots els corredors ateses les previsions meteorològiques, que donaven fort vent i una acusada baixada de les temperatures. El pronòstic s’ha complert i ha afectat directament a l’evolució de la cursa. Al voltant de les 18.15 hores, quan només una trentena de corredors havien passat el punt de control de Les Clotes, al quilòmetre 70, s’ha neutralitzat la cursa.

La majoria de corredors, uns 30, han sigut neutralitzats al control del refugi Caro, al quilòmetre 63. A Les Clotes s’han neutralitzat set corredors. Al cim del Mont Caro (1.441 metres) s’han registrat ratxes de vent per sobre dels 100 km/h. Molts dels corredors que ja hi havien passat explicaven que havien fet servir les mans per mantenir l’equilibri i seguir en peu. L’arribada de la nit i l’augment de la velocitat del vent podia posar en perill la seguretat dels participants. Ha primat la seguretat, i hi ha hagut consens entre la direcció de cursa i els àrbitres de la FEEC per neutralitzar la prova.

Joan Salamaña s’imposa a l’Ultra Trail Estels del Sud

En el moment de la neutralització, 31 corredors havien passat el tram de vent més conflictiu del recorregut i han pogut seguir en cursa. Joan Salamaña (CE Farners), guanyador de l’ultra, ha assumit el lideratge de la prova des d’uns quilòmetres abans del refugi de Font Ferrera, al quilòmetre 42. Albert Viñau (CE Aurun Store) ha acompanyat a Salamaña durant gran part de la cursa però al control del refugi Caro ha hagut d’abandonar. Els seguia el basc Erlantz Zaldunbide, molt regular durant els 105 quilòmetres, sempre mantenint-se entre els tres primers. La intensa pujada final a la Gilaberta ha acabat decidint les places de podi.

Joan Salamaña s’ha proclamat guanyador de l’Ultra Trail Estels del Sud parant el cronòmetre en 12 hores i 34 minuts a Arnes. Erlantz Zaldunbide ha sigut segon, a 36 minuts. Israel Mercadé (CE Serres del Mestral), que ha protagonitzat una gran remuntada als últims quilòmetres, superant a Ivan Artigas (AE Talaia) als Estrets d’Arnes, ha arribat tercer, una hora després del guanyador. Salamaña comenta: “He tingut bones sensacions durant tota la cursa. He anat junt a Albert Viñau durant uns 55 quilòmetres. Sempre s’agraeix no córrer sol. A partir del seu abandonament ja he corregut en solitari, amb una bona avantatja sobre el segon. El vent ens ha castigat a les parts altes però en general crec que les condicions meteorològiques han sigut favorables”.

En categoria femenina cap corredora havia passat el punt de control de Les Clotes quan s’ha neutralitzat la cursa, i el podi final ha quedat desert. Cal destacar que Ona Huck (CM Sant Cugat) ha liderat la cursa amb autoritat des de Beseit, al quilòmetre 21. Huck ha sigut neutralitzada quan ha arribat a Les Clotes.

Marc Puig i Emma Roca guanyen la Half Trail Estels del Sud

Els participants de la Half Trail Estels del Sud, de 65 quilòmetres i 2.900 metres de desnivell positiu, i puntuable per a la Copa Catalana de Curses de Resistència de la FEEC, han sortit també a les 7 h del matí des d’Arnes. Abans d’arribar al quilòmetre 10 s’han separat les dues curses, i els corredors de la Half Trail han afrontat la primera pujada forta, al Refugi de Terranyes.

En categoria masculina el lideratge de la cursa s’ha anat alternant entre Kilian Garcia (CE Alliberadrenalina) i Marc Puig (CE d’Oló). Finalment, Puig s’ha endut la victòria, amb un temps de 7 hores i 29 minuts. Kilian Garcia ha sigut segon, amb 7 hores i 32 minuts, i Joan Lluis Fernández tercer, amb 7 hores i 37 minuts.

En categoria femenina, Emma Roca, campiona del món de raids l’any 2010, s’ha mostrat intractable i ha guanyat la Half Trail marcant un temps de 7 hores i 55 minuts. Dolors Morcillo (CE Uecanoia) ha creuat la meta quasi una hora després, amb 8 hores i 47 minuts. L’actual campiona de la Copa Catalana de Curses d’Ultraresistència de la FEEC, Sara Codina (CE Sant Vicenç de Castellet), ha arribat tercera, amb 9 hores i cinc minuts.

Fotografies / Ivan Torres