FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies - Cardo
Feec Notícies - Cardo

Notícies - 10/10/2014

Itinerari per la serra de Cardó, per celebrar el 50è Dia del Camí de Muntanya

Excursionisme

L’Associació Excursionista la Picossa de Mora d’Ebre, a la Ribera d’Ebre, ha organitzat un recorregut per la serra de Cardó per celebrar el 50è Dia del Camí de Muntanya el proper 26 d’octubre. La proposta, impulsada des de les entitats excursionistes de la quarta Vegueria de la FEEC, està oberta al públic i pensada per donar a conèixer els senders recuperats a la zona de Cardó. Tant el recorregut com la celebració dels cinquanta anys serà motiu d’un reportatge per a la revista Vèrtex. Les inscripcions per participar en la ruta es poden fer a través del web de la FEEC.

Més de vuit quilòmetres de rutes en desús des de fa anys han estat recuperades i cartografiades per al gaudi de tots els excursionistes al massís de Cardó, la formació muntanyosa que forma part de la serralada prelitoral, al Baix Ebre. A més, la ruta preparada preveu visitar Cardó, Sant Hilari de Cardó o el desert de Cardó, un convent i ermitatge de carmelites descalços, i posteriorment balneari, situat a la capçalera de la vall de Cardó, al municipi de Benifallet. Actualment les aigües de Cardó ja no s’exploten comercialment, però, sí que es planteja de reconvertir les instal·lacions en un complex hoteler de muntanya.

50-dia-cami-muntanya-picosa-cardoEl Dia del Camí de Muntanya

El Dia del Camí de Muntanya és la “festa major” dels muntanyencs, i una gran festa per a les entitats excursionistes de la quarta Vegueria de la FEEC. En aquest dia es reconeix públicament a tots els que, com a conseqüència de la feina feta, han pogut recuperar vells camins i senders, d’indrets significatius i de recorreguts de muntanya, que el pas del temps ha malmès o, fins i tot, oblidat, i al mateix temps se’n fa una caminada.

Aquesta tradició neix quan el viatger i alpinista, el doctor Joan Domènec, amb el suport de les 25.000 pessetes anuals que van aconseguir de la Diputació de Tarragona, i amb el suport del Reus Deportiu, va iniciar la tradició, mantinguda fins a l’actualitat, de recuperar algun vell camí de muntanya cada any. Joan Domènech va aconseguir reunir i coordinar a diversos clubs excursionistes de Tarragona per recuperar i senyalitzar diversos camins tradicionals de la serra de Llaberia que s’estaven perdent.

D’aquelles iniciatives, el 1965, va néixer la idea de celebrar una jornada en què es presentaria un camí que havia estat netejat i marcat amb senyals verticals. Des d’aquella iniciativa, cada any, a la tardor, se celebra el Dia del camí de Muntanya.

Programa d’activitats del 50è Dia del Camí de Muntanya de la quarta vegueria

  • A les 8 hores: recepció i inscripció dels participants. Entrega de la documentació i cafè de benvinguda.
  • A les 9 hores: inici de la caminada. Sortida seguint el Camí dels Frares cap al Portell de la Creu de Cosp. D’altres recorreguts personalitzats faran la sortida posteriorment.
  • A les 10 hores: esmorzar de motxilla. El lloc previst és l’ermita de Sant Roc. En funció de la capacitat del lloc i dels gustos dels assistents, es podrà fer a la Font del Prior, a l’ermita de Sant Josep o a la Font de l’Avellaner. A la sortida del barranc de la Columna, hi haurà un punt d’avituallament líquid.
  • A les 11 hores: aproximadament a aquesta hora, inauguració oficial de la ruta amb la descoberta del tòtem indicador del barranc de la Columna.
  • A les 12.30 hores: conferència “Cardó: història i llegenda. La vida en cenobi i el balneari”, a càrrec de Vicens Ayan (Tarvitur), llicenciat en Geografia i Història i guia oficial de Turisme de Catalunya (activitat que es repetirà a les 13.15 i a les 14 hores).
  • A les 13 hores: es preveu l’arribada dels primers caminants, que seran rebuts amb un magnífic vermut. Fins a les 16 hores aproximadament, compartirem tots plegats aquest espai de l’Era de la Pellissa i la joia de la conversa relaxada i amistosa entre els assistents.
  • A les 16 hores: cloenda de l’acte i comiat dels assistents.