FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Notícies - 17/01/2020

Homenatge olímpic als quatre catalans medallistes a Lausana

Berguedà Esquí de muntanya Centres de tecnificació

Amb un passadís de campions, amb el so de l’esquellot, amb aplaudiments i amb molts somriures va començar el merescut i fresc homenatge als quatre catalans que van aconseguir pujar al pòdium als JJOO de la Jovetut de Lausana.

Maria Costa, Ot Ferrer, Ares Torra (AE Mountain Runners del Berguedà) i Marc Ràdua (CE Pobla de Segur) van ser els grans protagonistes del vespre a Berga on els Mountain Runners van preparar una rebuda a l’alçada de les medalles aconseguides pels esportistes.

A l’escenari la periodista Judit Jordana va conduir un acte on a més a més dels actors protagonistes els papers secundaris van estar complementats per les institucions, federacions i tècnics de referència dels esquiadors de muntanya.

La presidenta de l’AE Mountain Runners del Berguedà, Judit Franch, va donar la benvinguda als assistents i esportistes i va remarcar la importància d’aquests èxits per l’entitat, per la comarca i pel país.

Franch que ha estrenat presidència aquest passat 2019 va voler destacar la bona tasca dels tècnics de l’entitat i la feina feta des de la base per un club que aposta en aquest cas clarament pels més joves.

El president de la FEEC, Jordi Merino, va ser l’encarregat d’obrir l’ampli reconeixement institucional amb paraules dedicades a la Maria, l’Ot, l’Ares i en Marc però també al paper del Centre de Tecnificació d’Esquí de Muntanya, bressol de les victòries catalanes en competicions internacionals. Merino, sota l’atenta mirada del fundador del centre, Jordi Canals, va recordar el paper del CTEMC no només en formar grans esportistes de competició si no també alhora de formar als nois i noies en el coneixement de la muntanya i en el seu desenvolupament personal.

El nom de Kilian Jornet va sortir per primera vegada a l’acte quan el mateix Merino va remarcar que el mateix Kilian i la Mireia Miró van ser de les primeres fornades sortides del planter de l’esquí de muntanya català i amb ells les primeres victòries catalanes a la Copa del Món.

Jornet però va estar present a l’acte també amb les paraules que va llegir un dels màxims exponents de l’esquí de muntanya del país, Jordi Canals. Canals va llegir mig emocionat un discurs que Kilian Jornet li va fer arribar després de reconèixer que a Lausana va ser un dels dies que més es va emocionar en veure guanyar als esquiadors catalana. Canals va tenir un record també per José Paino qui va perdre la vida en un accident a la muntanya aquest passat dimarts i qui va dir que estava convençut que havia celebrat la victòria catalana des de la Catalunya nord.

El màxim responsable de la FEDME en esquí de muntanya, Bernat Clarella, el president del CC del Berguedà Josep Lara, el responsable d’esports del mateix Consell Comarcal, Abel Garcia, el director del Consell General de l’Esport, Antoni Reig i l’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, van participar també d’un acte on els tècnics del Mountain Runners van encarregar-se també de posar la pausa amb els quatre esquiadors i de posar l’accent en la feinada feta per poder arribar fins aquí.

Maria Costa, Ot Ferrer, Ares Torra i Marc Ràdua, visiblement cansats van també enviar paraules d’agraïment cap als assistents i cap a tots aquells que havien sigut part important d’aquest èxit. Ara els quatre esportistes tornaran als seus instituts on segueixen estudiant secundària i on tornen amb una medalla olímpica a la mà.

L’agenda d’actes però no s’acaba, ja que l’Ajuntament de La Pobla de Segur ja ha anunciat que aquest diumenge farà un homenatge al pallarès Marc Ràdua a les 18h a la sala de plens.

Pioners olímpics

Els noms de Maria Costa, Ares Torra, Ot Ferrer i Marc Ràdua, ja han quedat gravats en la història de l’esquí de muntanya català. Aquests quatre nois i noies s’han convertit en els primers que participen en uns JJOO en esquí de muntanya en època moderna. No contents amb això els esportistes del CTEMC han aconseguit una nova gesta per l’esport català, sumar la primera medalla d’or en uns JJOO de la joventut d’hivern.

Ho ha fet Maria Costa, una bagenca de Santpedor que forma part del planter de l’AE Mountain Runners del Berguedà i que seguint la traça dels grans noms de l’esquí de muntanya català ja estudia a la Catalunya Nord per seguir la seva formació a l’STAPS de Font Romeu.

Costa és també la primera esportista de l’estat espanyol que torna d’uns JJOO de la joventut d’hivern amb una medalla d’or i ho ha fet després de guanyar en categoria esprint a les grans favorites com eren les itaianes i les suïsses.

El bronze d’Ot Ferrer també en esprint i el bronze de tot l’equip en categoria de relleus han fet que el botí final sumés fins a sis medalles pels esportistes catalans en els JJOO de la joventut que s’han disputat a Lausana aquest mes de gener.

Amb el patrocini