FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Albert Jorquera
Foto: Albert Jorquera

Notícies - 18/09/2022

Històric ‘tricampionat’ de Núria Gil a la Taga

Ripollès Curses per Muntanya Curses per Muntanya

Rècords esmicolats, un nivell altíssim i emoció fins al final. Les Curses per Muntanya han evidenciat el seu immillorable estat de salut a la Taga 2040 (UE Sant Joan de les Abadesses), la cinquena prova de la Copa Catalana i Campionat de Catalunya 2022, que ha coronat com a campions l’Eduard Hernández (Matxacuca) i la Nuria Gil (C L’Areny). De fet ha estat una edició històrica, ja que els sis primers homes han batut el rècord de la prova, mentre que la corredora reusenca no només ha esmicolat el rècord en més de 21 minuts, sino que també s’ha convertit en la primera dona capaç de guanyar el Campionat de Catalunya durant tres anys consecutius.

El creixement de les curses per muntanya a casa nostra sembla no tenir sostre. La conjunció de la cinquna prova de la Copa Catalana amb el Campionat de Catalunya feia preveure una participació de luxe i un alt nivell a la Taga 2040, però ben pocs s’esperaven el que ha passat avui diumenge a Sant Joan de les Abadesses. Fins a sis homes han entrat per sota del temps amb què es va guanyar l’any passat en aquest exigent recorregut de 28 km i +2000 metres de desnivell positiu. De fet, fins al cim del Taga han anat plegats cinc corredors: Eduard Hernández, Ivan Calvó, David Rovira, Victor del Águila i Marc Vizcaíno. Ha estat a la baixada on s’ha decidit tot. Hernández ha llençat un atac ferotge només replicat per Calvó (La Cameta Coixa), Rovira (UE Sant Joan de les Abadesses), corredor local i guanyador de l’anterior edició, i Víctor del Águila (CE Trail Tarraco). L’emoció i la tensió ha regnat a la línea d’arribada de Sant Joan de les Abadesses. Al final el corredor del Matxacuca s’ha imposat en 2h40’53’’, a només 22 segons d’un més que satisfet Ivan Calvó. Rovira ha entrat a 54’’ del guanyador i a l’esprint amb Victor del Águila. El també corredor local del CE Ripoll, Marc Vizcaíno, ha tancat un top-5 que ha entrat separat per només 2’06’’ de diferència. El fins ara líder de la Copa, Genís Porqueras, ha estat 13è i el segon, Josep Pagès, 17è.

Pòdium masculí
Pòdium masculí del campionat de Catalunya

Pel que fa a la categoria femenina la reusenca, Núria Gil, que ja havia guanyat la primera prova de la Copa Catalana 2022, ha fet història. Per una banda, iguala Ragna Debats amb tres Campionats de Catalunya, però per l’altra es converteix en la primera dona en sumar-ne tres de manera consecutiva. Gil va sumar el 2020 el seu primer campionat de Catalunya a la Berga-Rasos-Berga i l’any passat, 2021, va repetit títol a l’Olla de Núria. Ara amb aquest victòria entra de ple a la història de les curses per muntanya del país, ja que després de 22 edicions del Campionat de Catalunya, Gil és la primera en encadenar tres títols seguits. La corredora del CE L’Areny s’està recuperant d’una lesió i no ha volgut forçar del tot la màquina, arribant a la meitat de la prova amb Georgina Gabarró, trepitjant-li els talons. Tanmateix, a la segona part Gil ha obert gas i s’ha imposat en 3h11’30’’, rebaixant en 21’ el temps amb què Gabarró va guanyar al 2021. De fet, una altra mostra del nivell creixent al nostre país es que la mateixa corredora del Grup Excursionista Oliana ha entrat segona en 3h15’16’’ i ha millorat en més de 16’ el seu propi temps. Núria Hospital ha mantingut un intens frec a frec amb Marta Llagostera (GE Oliana) pel tercer lloc que s’ha acabat decantant per a la corredora del Club Camí dels Ibers (3h19’25’’ per a Hospital), mentre que Sara Sanante ha tancat el top-5.

En categories de base ha tornat a demostrar-se també un cop més el gran nivell dels i les esportistes del país. En júniors Aniol Pujiula (GECA) i Mireia Luscher (UE Vic) s’han emportat el títol cap a casa. En juvenils, Jan Castillo (Trail Moianès) i Mar Córdoba (CE de Sant Quirze) han estat el més ràpids en finalitzar els 9Km de la cursa. La mateixa distància la corrien els cadets on Gabriela Lasalle (AE Mitja del Castell) i Albert Soler (CCE Llorençà) s’han emportat el títol. Lasalle ha estat la guanyadora absoluta de juvenils i cadets. Pel que fa a la categoria infantil que tancava el campionat amb una cursa de 5KM, Joan Guiteras (CE Moianès Independent) i Aina Roca (AE Mountain Runners del Berguedà) s’han emportat el títol de campions.

Classificacions Taga 2040

1 – Nuria Gil (CE L’Areny) – 3h11’30”
2 – Georgina Gabarró (GE Oliana) – 3h15’16”
3 – Nuria Hospital (Camí dels Íbers) – 3h19’25”
4 – Marta Llagostera (GE Oliana) – 3h22’45”
5 – Sara Sanante (Independent) – 3h26’04”

1 – Eduard Hernández (AE Matxacuca) – 2h40’53”
2 – Ivan Calvó (La Cameta Coixa) – 2h41’15”
3 – David Rovira (COS 360 Muntanyà) – 2h41’47”
4 – Víctor del Águila (CE Trail Tarraco) – 2h41’53”
5 – Marc Vizcaíno (CE Ripoll) – 2h42’59”

La XX edició de la Copa Catalana es decidirá el proper diumenge 23 d’octubre a la Trepitja Garrotxa de 23 km i 1200 metres de desnivell positiu.

Consulta totes les classificacions