FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Notícies - 22/11/2021

Fita, el joc de la muntanya

Entitats Societat

Un grup d’apassionats de la muntanya, molts d’ells de la Unió Excursionista de Sabadell, han creat FITA, el primer joc de preguntes i respostes sobre muntanyisme i d’altres àmbits relacionats amb la natura. FITA segueix l’estil del tradicional joc de taula, Trivial, però en comptes de preguntes sobre toreros n’hi ha d’alpinisme, escalada, esquí, ràfting, bolets, Kilian Jornet i moltes altres curiositats.

El confinament ha estat molt frustrant pels amants de la muntanya. No només en el primer període, en què tothom estava tancat a casa, sinó també tot el temps en què no ha estat possible sortir al Pirineu a fer muntanyisme.

Fruit d’aquesta frustració va sorgir la idea d’aprofitar la situació per crear un joc de preguntes que, com a mínim, ajudés a gaudir recordant la natura i el muntanyisme.

Aquests emprenedors van pensar que seria molt xulo fer un joc que es pogués jugar amb amics, que fos fàcil de transportar a la motxilla i que a més a més permetés ampliar el coneixement sobre la muntanya, fins arribar a la conclusió que un Trivial era la millor opció. S’ha dissenyat com un joc versàtil, que tant es pot fer servir a casa, mentre es va amb cotxe, amb amics o família com al refugi, d’acampada, etc. A diferència del Trivial original, el disseny s’ha simplificat al màxim per facilitar-ne el transport i s’ha eliminat el tauler.

Temàtiques

A FITA no hi ha preguntes de toreros, ni de futbol, ni del cor! Hi ha un total de 1.200 preguntes de 6 temàtiques diferents: Natura, Geografia, Esports de muntanya, Història, Cultura i Miscel·lània. Aquest darrer apartat engloba totes aquelles preguntes que els creadors consideren “molt bones i/o divertides, però que no acabaven d’encaixar enlloc. Així doncs tenim preguntes de bolets, de ràfting, de cims, sobre el Kilian Jornet, Núria Picas, o d’herbes remeieres…”, expliquen.

Amb 4 respostes possibles

Una millora evident d’aquesta versió de muntanya és que s’ofereixen, sempre, quatre respostes possibles. Això dona molt de joc ja que permet equilibrar nivells. Per exemple, si es juga amb canalla, es pot decidir que a ells els hi dius les 4 respostes i que escullin. O els en dius 2, la bona i una altra falsa, i que l’encertin, mentre que l’adult ha de triar entre 4 respostes. Així per als menuts és més fàcil encertar i pot jugar-hi tota la família.

Qui són els autors?

“Som un grup d’amics muntanyencs, gairebé tots relacionats amb la Unió Excursionista de Sabadell (UES). Qui més qui menys del grup esquia, fa alpinisme, escalada i sap distingir una amanita d’un rovelló i un voltor d’una oreneta. Hem fet sortides als Alps i a alguns llocs més, però, bàsicament, el nostre territori alpinístic són els Pirineus i Catalunya”, segons es defineiexen els mateixos creadors del joc.

Un projecte col·laboratiu

El joc és fruit de molts zooms i whatsapps durant el confinament. “Calia trobar 1.200 preguntes bones, i això vol dir 4.800 respostes també. Nosaltres vam començar fent-ne moltes, però de seguida vam buscar ajuda de parents, amics… i a poc a poc la llista va anar creixent”, recorden. Quan la seva inventiva va arribar al límit, van decidir obrir la web www.fitajoc.cat perquè tothom qui volgués aportés noves preguntes i on també s’hi podia jugar online. La sorpresa ha arribat quan els organitzadors s’han trobat que més de 70 persones hi ha col·laborat desinteressadament, “enriquint molt el joc”. Tots els col·laboradors espontanis sortiran als agraïments.

Els impulsors segueixen animant als amants de la muntanya a participar enviant noves preguntes al web. “Finalment, hem aconseguit més de 1.600 preguntes, de les quals n’hem seleccionat 1.200. Però no descartem una ampliació de FITA, un FITA 2.o un FITA Kids”, anuncien.

La producció del joc és 100% catalana i per tal d’assumir una  tirada mínima de 500 unitats, s’ha obert un crowdfunding amb Verkami per aconseguir-ne els diners. Els bons resultats han estat immediats. “Aquest 2 de novembre vam sortir a Verkami i en només 24 hores ja teníem el 163% de l’objectiu aconseguit. Sembla que haurem d’ampliar aviat”, asseguren, contents per l’alta participació.

Es podrà comprar?

La producció és de 500 jocs, i ara per ara, ni una més. Si en sobren, hi ha algunes distribuïdores que han mostrat interès i, segurament, també es podrà oferir online, un cop passat Nadal, a un preu lleugerament superior.

Suport i col·laboracions

Els impulsors han aconseguit que diverses entitats com la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) o la UES donin suport essent punts de distribució del joc. També diverses botigues de muntanya i llibreries. Els refugis de la FEEC seran dels primers on es podrà trobar el Joc perquè tots els usuaris puguin jugar a FITA.