FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: ECAM
Foto: ECAM

Notícies - 18/07/2023

Estades alpines al paradís

Formació

Les tradicionals estades als Alps organitzades per la FEEC s’han realitzat al massís del Gran Paradiso a la Vall d’Aosta a Itàlia. El massís es troba a
l’est dels Alps de la Grande Sassière i del Rutor, i ubicat integrament en territori italià. Aquest ofereia per als joves que van participar de les estades un ambient alpí, amb la necessitat d’aproximacions a peu i lluny dels telefèrics, que va permetra gaudir de la flora i la fauna de la zona i de les diferents activitats de les estades.
En la primera jornada de les estades els alumnes, conduïts per Òscar Cadiach, es van dirigir cap a un dels refugis clàssics de la zona, Vittorio Emanuele, per a realitzar l’ascens al pic del Gran Paraiso (4.061m) per posar en pràtica tècniques de conducció i nivologia.
La meteorologia no va acompanyar en algunes de les jornades que es van aprofitar per a realitzar diferents arestes i parets d’escalada.
Les estades tenien un objectiu multidisciplinar que es va deixar veure també en els exercicis de via llarga que els joves van poder practicar prop del refugi de Chabod, on es van equipar vies amb friends i tascons per posar en pràctica l’autorescat en paret.
Òscar Cadiach va ser l’encarregat de guiar als joves participants a les estades
Els participants a les estades van poder realitzar els objectius marcats per aquestes estades com; conèixer el material dur, roba i material de seguretat (botes, grampons, piolet, pals, DVA, pala,
sonda, arnés i casc, material dur, teoria de les tres capes, etc), conèixer l’encordament glacial, conèixer les tècniques d’autodetencions en neu, conèixer les tècniques d’autorescat en paret, conèixer les tècniques de progressió amb grampons i piolet, conèixer el protocol de rescat gelera: polipasts 1/3 i 1/5 amb mariner i saber interpretar un mapa topogràfic, traçar rumbs, reconèixer els diferents accidents geogràfics.
Els joves participants van tenir el privilegi d’estar guiats en tot moment per un dels noms històrics de l’alpinisme català, Òscar Cadiach.