FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: UIM Mossos d'Esquadra
Foto: UIM Mossos d'Esquadra

Notícies - 12/06/2020

Es tanquen diferents vies del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac per equipaments defectuosos

Bages Moianès Vallès Occidental Escalada Seguretat

La Unitat d’Intervenció en Muntanya dels Mossos d’Esquadra (UIM) ha desequipat una via d’escalada al sector de la Punta dels Cavalls i tres vies al Camí de la Sibèria situades al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac com a conseqüència de la detecció de  material defectuós en aquesta.

Al vespre del passat dia 10 de juny, via xarxes socials, la UIM dels Mossos d’Esquadra va tenir coneixement d’un accident sense conseqüències que es va produir al sector d’escalada del Camí de la Sibèria del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Un escalador va patir una caiguda i es va trencar una de les assegurances fixes que s’instal·len habitualment a la paret. La caiguda va ser llarga, però sense conseqüències significatives per la integritat física de l’escalador. El dia següent personal de la Unitat d’Intervenció en Muntanya, dels Mossos d’Esquadra, del grup de Sabadell, va estar fent gestions per saber qui era l’equipador de les vies d’escalada i al mateix temps buscar informació sobre el model d’ancoratge afectat. L’ancoratge és de la marca CLIMBX i es va esbrinar que havien sortir defectuosos i per aquest motiu retirats del mercat.

També es va localitzar i contactar amb l’equipador i aquest va informar que havia equipat dos sectors. El ja mencionat Camí de la Siberia i la Punta dels Cavalls. També va explicar que aquest mateix cap de setmana arranjarà totes les vies que tenen aquests ancoratges. Un cop fet això  informarà i es farà una comprobació per part de la UIM dels arranjaments fets.

Un cop realitzades aquests comprovacions s’ha optat com a mesura preventiva treure diversos ancoratges d’aquesta marca i equipar les vies afectades amb un rètol informatiu perquè la gent no hi escali fins que quedi resolt el problema de seguretat.

Recordem que si es detecta algun problema d’aquest tipus es recomana contactar amb la FEEC i/o amb la UIM per poder evitar més accidents. Així com si algun equipador ha fet servir aquests ancoratges en alguna via.