FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Jacek Wojdel
Foto: Jacek Wojdel

Notícies - 20/05/2021

Ernest Wojdel, del CTEEC, encadena el seu primer 8b+ amb només 12 anys

Priorat Escalada esportiva Escalada

Ernest Wojdel (CE Madteam) ha encadenat el seu primer 8b+, ‘Speed Baby’, al sector Laboratori de Margalef. L’escalador de la selecció catalana i integrant del Centre de Tecnificació d’Escalada Esportiva de Catalunya té només 12 anys i diu que “no recorda quan va començar a escalar” de tan jove que era. L’Ernest, amb només 12 anys, ja porta una motxilla digna d’un escalador veterà, amb deu 8a, dos 8a+, un 8b i, l’última i la més dura de la seva trajectòria, un 8b+. Per ell, l’escalada “és una manera de desconnectar de la resta de la meva vida i de tenir un objectiu clar”.

L’escalador de la selecció catalana va escollir Speed Baby perquè “no semblava tenir cap pas molt llarg i semblava bastant del meu estil, no gaire dinàmic, amb forats petits i amb un desplom considerable però sense tenir sostre”. Tot i això reconeix que en el primer intent li va semblar “impossible”, ja que no va aconseguir fer cap pas, i fins i tot va anar a provar una altra via. Però alguna cosa el va fer tornar al peu de ‘Speed Baby’ i llavors ja sí que “vaig provar-la amb una altra mentalitat després de mirar-me-la des d’un nou punt de vista”. Un punt de vista encadenador.

Un repte que semblava “impossible”

“Va haver-hi dos passos que al primer intent no em van sortir, però el primer d’aquests, sobretot, la primera vegada que el vaig provar el vaig veure impossible. Era un pas bastant dinàmic i llarg a una presa bastant dolenta, tenia aquest punt d’explosivitat.”, explica l’Ernest. Per solucionar el problema va haver de repetir-lo una vegada darrere l’altra fins que “el meu cos es va aprendre el moviment exacte i se’m va quedar gravat”. Com explica l’escalador, ser menut té els seus inconvenients, però també alguns avantatges respecte a la resta d’escaladors. “Hi havia molts passos que m’eren bastant llargs, per això crec que el fet de ser petit m’ho pot haver posat més difícil, però per una altra banda, els forats petits se’m donen bé perquè tinc els dits petits. Això també m’ha ajudat.”

L’Ernest ha trigat 5 dies a encadenar Speed Baby, però tot i ser la via de més grau fins ara, afirma que no és la via que més li ha costat. “Crec que he escalat vies que m’han costat més encadenar i que he trigat més temps a fer-ho, com el meu primer 7c, ‘Arqueológico’ a Santa Linya, i també una via molt important per mi i que va ser el meu gran projecte, ‘Meneo Canario’ 7b, també a Santa Linya.”

Vídeo de l’encadenament d’Ernest Wojdel de la via ‘Speed Baby’ 8b+

Proper objectiu, ‘Welcome to Tijuana’

El jove escalador del CTEEC ja té clar el seu pròxim objectiu. “M’agradaria ara que comença la temporada d’estiu i que podrem anar a Rodellar fer la ‘Welcome to Tijuana’ 8c. Crec que encara serà molt difícil per mi, però crec que sí que estic al nivell de provar-la. No m’agrada quedar-me curt d’objectius.”

Amb només 12 anys Ernest Wojdel conforma conjuntament amb la resta d’integrants del CTEEC un dels planters amb futur per poder veure en els pròxims JJOO representació catalana en escalada esportiva.