FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Refugi Certascan
Foto: Refugi Certascan

Notícies - 27/01/2022

Els refugis de muntanya durant el període no guardat

Refugis

Com a norma general, els refugis de muntanya solen estar permanentment oberts en règim de guarda des de la primavera fins a principis de tardor. Els considerats refugis d’alta muntanya de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), fora d’aquestes dates, resten guardats en períodes determinats a l’hivern, en funció de la demanda i sempre amb un calendari d’obertura que es pot consultar en la central de reserves de refugis.

Això no vol dir que aquests equipaments tinguin les seves portes tancades durant els períodes on no hi ha guarda. Fruit de la seva vocació d’interès públic, malgrat no hi hagi guarda, durant tot l’any els refugis federatius mantenen una part oberta per acollir possibles emergències i possibilitar la pernocta per aquells muntanyencs que estiguin realitzant una travessa o activitat de muntanya que necessiti més d’un dia per a dur-la a terme.

En un refugi no guardat tots som guardes del refugi

Compartim l’espai amb els altres usuaris i hem de respectar el seu descans. No caldria dir-ho, però hem de respectar al màxim l’equipament –no forçar portes, mantenir net el refugi, baixar qualsevol tipus de deixalla que haguem generat- i informar a la FEEC de qualsevol anomalia que hi trobem. Fer una neteja bàsica de l’espai és també important per garantir la comoditat dels futurs usuaris. No oblidem tancar l’edifici amb cura després de la nostra visita. Una porta oberta durant diversos dies pot causar danys greus al refugi.

Mantinguts i quan és possible millorats gràcies a l’esforç de la pròpia Federació, de les seves entitats i clubs, i dels propis guardes, són uns equipaments essencials per a la seguretat a la muntanya. Uns edificis que entre tots hem de cuidar al màxim per a poder seguir de la muntanya amb seguretat.

Podeu consultar el calendari d’obertura de la xarxa de refugis de la FEEC en les fitxes de cadascun dels refugis de la Federació.