FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Quim P. Casadesús
Foto: Quim P. Casadesús

Notícies - 31/03/2021

Els refugis de la FEEC obren les portes per Setmana Santa

Refugis

10 refugis de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) obriran aquesta Setmana Santa. Només tres dels 13 refugis guardats que gestiona la FEEC, el refugi Vallferrera (PN Alt Pirineu/Pica d’Estats), el refugi Estanys de la Pera (Pirineu Oriental) i el refugi Ernest Mallafré (PN d’Aigüestortes), romandran tancats com és habitual en aquesta època per la dificultat d’accés i les males condicions per fer activitat de neu en la seva localització.

Així doncs, els refugis de Sant Jordi (PN Cadí-Moixeró), Serra d’Ensija (Serra d’Ensija), Colomina (PN d’Aigüestortes), Agulles “Vicenç Barbé”(Massís de Montserrat), Lluís Estasen (Pedraforca), Coma de Vaca (Pirineu Oriental), Font Ferrera (PN dels Ports), Prat d’Aguiló (PN Cadí-Moixeró), Certascan (PN Alt Pirineu) i la Morera de Montsant (PN de la Serra de Montsant) obriran els primers quatre dies d’abril a l’espera de recuperar una certa normalitat en la seva activitat amb el començament de les vacances de Setmana Santa i l’aixecament del confinament comarcal a Catalunya des del passat 15 de març.

Setmana Santa, un respir pels guardes

Les restriccions a causa de la pandèmia han afectat de ple als refugis que s’han hagut d’adaptar com han pogut a les limitacions, tancaments i reduccions que ha anat decretant el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya des de fa ja més d’un any amb la intenció de combatre l’expansió de la Covid-19. Per aquest motiu, aquests dies de vacances de Setmana Santa i l’aixecament d’algunes de les restriccions per combatre la pandèmia, entre elles el confinament comarcal, són un respir pels guardes que han hagut d’aguantar amb molt d’enginy i voluntat davant unes circumstàncies molt poc favorables.

Per alguns dels refugis, serà la primera vegada des del començament de la pandèmia a principis del 2020

que tornen a obrir. Tot i això, són esclaus de la meteorologia i el nombre de visites no només dependrà de la limitació de l’aforament a causa de les restriccions, sinó també del mal o bon temps que faci els dies de Setmana Santa. Toni Bosque, guarda del refugi Sant Jordi (PN Cadí-Moixeró), lamenta que la predicció meteorològica pels primers dies d’abril sigui dolenta. “Serà la primera vegada que obrirem des de l’any passat i ja m’han cancelat deu persones pel mal temps. És terrible.” ha comentat Bosque.

Consulta meteomuntanya

La importància de la seguretat a la muntanya

Tot i això, els guardes dels refugis de la FEEC saben que la gent té ganes de sortir a la muntanya i d’aprofitar les vacances. Per aquest motiu, són optimistes i han decidit obrir les portes dels seus refugis a l’espera de rebre visitants d’arreu de Catalunya. Però també saben que això significa que cal ser encara més curosos. El confinament comarcal i les restriccions dels darrers mesos han fet que la gent tingui la necessitat de sortir de les ciutats i d’anar a l’aire lliure, entre elles persones amb poca experiència a la muntanya. Jordi Sabaté, guarda del refugi Prat d’Aguiló (PN Cadí-Moixeró), n’és conscient d’aquesta situació i recalca la importància d’anar ben preparats a la muntanya. “Ve molta gent poc preparada a la muntanya i estan havent-hi molts accidents. Cal alertar a la gent que ve en plan massiu sobre la importància de la seguretat a la muntanya.”

Per evitar accidents i qualsevol mena de contratemps quan anem a la muntanya, és important anar ben equipats segons l’esport que practicarem i les condicions del terreny, revisar la predicció meteorològica abans de cada sortida, i també mantenir les mesures de seguretat de la Covid-19 aprovats pel Departament de Salut de la Generalitat per evitar contagis. Durant l’estada a tots els refugis de la FEEC i en els refugis de muntanya a Catalunya és d’obligat compliment els protocols de seguretat pertinents. Entre les normatives estan l’obligatorietat de fer les reserves de manera telemàtica, la distància de seguretat i la limitació de l’aforament. A més a més, els visitants hauran de portar tot el seu material (sac de dormir, descansos o sabatilles, equip de muntanya, etc.), ja que els refugis no aportaran materials de préstec amb la intenció d’evitar contagis entre usuaris.