FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Notícies - 14/04/2023

Els guardes del refugi de Colomina distingits pels Bombers

Pallars Jussà Refugis

Marta Riba i Gerard Garreta, guardes del refugi de Colomina han estat distingits, amb una “Distinció per serveis especials l’any 2022” en l’acte de lliurament de les Medalles d’Honor i les Distincions per serveis excepcionals de 2022 dels Bombers de la Generalitat que s’ha fet a La Ràpita (Montsià).

L’acte que ha estat encapçalat pel mateix president de la Generalitat, Pere Aragonès i el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha servit per a posar en valor la tasca del cos de Bombers i entre altres del cos especial dels GRAE i les seves actuacions en rescats de muntanya.

La menció honorífica pels dos guardes de Colomina ha arribat per la seva imprescindible col·laboració en l’èxit de l’operatiu durant un rescat de muntanya al Coll de Saburó el febrer de 2022. La temperatura durant el rescat va arribar als -17ºC i els dos guardes van obrir el refugi durant la matinada per acollir els acompanyants de grup de les dues persones accidentades, tots amb hipotèrmia, i el personal GRAE que efectuava el rescat.

Els guardes es trobaven a casa seva a les 20h, el dia de l’accident, i quan van rebre l’avís per part dels Bombers, es van activar i van pujar per obrir el refugi. Gerard Garreta explica que “era negra nit, amb neu i vam ajudar als bombers a trobar el lloc de l’accident. A les 5 del matí vam poder anar cap el refugi per a donar menjar i escalfar-nos tots els que érem allà”.

El rescat, de dos esquiador de muntanya que s’havien accidentat, va comptar també amb l’ajuda dels bombers d’Andorra amb un helicòpter de visió nocturna.

L’accident es va produïr a prop de l’estany de Saburó, que està situat a uns 2.540m d’altitud i els esquiadors havien patit una caiguda segons van informar els quatre components del grup de sis que van activar l’avís al 112.