FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 22/06/2015

Els cossos dels tres alpinistes morts per una allau ja es troben a la capital del Kirguizistan

Alpinisme

Els cossos dels tres esportistes morts a causa d’una allau, juntament amb la resta de membres de l’expedició del Centre de Tecnificació d’Alpinisme de Catalunya (CTAC) de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), ja es troben a la capital del Kirguizistan, a Bixkek.

El president de la FEEC, Jordi Merino, i el responsable tècnic del CTAC, Elies Coll, acompanyats dels membres del CTAC, Ricard Garcia, Eric Riba, Bru Bosom i Miquel Mas, han explicat, davant dels mitjans de comunicació, aquest matí de dilluns 22 de juny, les possibles causes de l’accident mortal dels alpinistes i les actuacions que ha realitzat la Federació des del moment que s’ha tingut informació dels fets.

Des d’ahir al vespre, la Federació està realitzant tràmits amb l’ambaixada d’Espanya a Kazakhstan i amb la companyia asseguradora per agilitzar els tràmits per a la repatriació dels cossos i la tornada dels alpinistes a Catalunya. La resta dels components de l’expedició es troben bé i ara mateix ja són a la capital del Kirguizistan. La FEEC ha contactat amb les famílies i les entitats dels alpinistes als quals manté directament informats.

Allau al Parc Nacional d’Ala-Archa

L’expedició del CTAC de la FEEC formada per 10 alpinistes, encapçalada pel director del CTAC, Toti Valés, i el tècnic Adrià Chueca, es trobava al Parc Nacional d’Ala-Archa, al Kirguizistan. L’expedició havia sortit el passat 16 de juny de Barcelona en direcció a la capital del Kirguizistan i tenia previst tornar el 15 de juliol a Catalunya.

Els alpinistes es trobaven escalant diverses parets del Parc Nacional d’Ala-Archa dividits en tres cordades. El grup sorprès per l’allau estava escalant una paret de l’Ak-Too, cim de 4.620 metres d’alçada. L’allau ha provocat la mort dels alpinistes: Àlex V. C., de 24 anys, veí d’Ontinyent i membre de l’Associació Esportiva Pallars; Josep C. C., de 24 anys, veí de Ripoll i membre del Grup Excursionista i Esportiu Gironí (GEiEG); i Pol R. V., de 18 anys, veí de Tarragona i membre de l’Agrupació Catalana Colldejou de Promoció Excursionista.

VERTEX-260-CTAC-FEECAlpinisme d’alt nivell

Els responsables de l’expedició van comunicar el fet tràgic i fortuït, molt difícil de preveure, als familiars i la Federació el diumenge 21 de juny, a les 22.46 hores (18.46, hora catalana), tan bon punt van localitzar i rescatar els cossos.

El CTAC arriba aquest 2015 al seu tretzè any d’existència. La FEEC va engegar el projecte l’any 2002 amb el propòsit de formar joves alpinistes i de crear un equip de tecnificació d’alpinisme català d’alt nivell, reconegut oficialment pel Consell Català de l’Esport. Al llarg d’aquests anys tots els esportistes que han passat pel CTAC s’han format en cada una de les modalitats de l’alpinisme.

El CTAC, a part d’oferir formació esportiva, també ajuda els seus membres a desenvolupar al màxim les seves capacitats tècniques i mentals a la muntanya, per poder dur a terme en un futur activitats alpinístiques d’alt nivell, sempre tenint en compte que es practica una disciplina perillosa on el risc de patir un accident és molt gran. En aquest sentit, els joves també aprenen autorescat, prevenció de lesions, elaboració d’entrenaments, nivologia, nutrició o formació hivernal (construcció d’iglús, de coves de neu, etc.).

La millora any rere any dels esportistes del CTAC es constata amb la dificultat que hi ha actualment per accedir-hi. Els aspirants, a més de passar unes proves físiques i tècniques, cal que presentin un currículum esportiu i realitzin una entrevista amb els tècnics del Centre.