FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 20/06/2014

Els Bombers del GRAE es formen en rescats en cavitats subterrànies a l’ISPC

Els bombers del Grup d’Actuacions Especials (GRAE) muntanya es formen aquests dies en rescat en cavitats subterrànies com a part de la preparació continuada que imparteix l’Escola de Bombers i Protecció Civil de Catalunya (EBPC) de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC) per als membres d’aquest grup especialitzat.

Les activitats esportives o de lleure en alta muntanya comporten uns riscos per a les persones que les practiquen que sovint requereixen la intervenció dels equips de rescat de bombers. Aquests rescats són també complexos i arriscats per als cossos d’emergències i requereixen d’una preparació constant. El curs avançat de progressió i rescat en cavitats subterrànies, amb un programa teòric i pràctic, assegura la preparació dels bombers en les tècniques que aplicaran en el medi subterrani en el moment de realitzar un rescat. A més, aprofundeix en els coneixements per realitzar les maniobres de progressió i de rescat amb efectivitat i amb seguretat, tant per als membres del GRAE com per a les persones que han d’assistir i rescatar. Durant el curs es fa la simulació d’entorns de risc adaptats a situacions reals de salvament i es realitza una exploració d’una cavitat de llarga durada, on es posen en pràctica els diferents coneixements i procediments.

Pràctiques en rocòdrom i a l’alta muntanya

A més de les tècniques d’instal·lació d’elements i de les tècniques de progressió (en llaminadors, meandres, gateres…) per avançar en les cavitats subterrànies, es treballen els sistemes de rescat amb tirolines, contrapès o portalliteres, o els sistemes de comunicacions que es poden utilitzar en els rescats en el medi subterrani. Les pràctiques es fan en un rocòdrom, on es perfecciona la tècnica d’escalada i de progressió, i en la cova d’alta muntanya d’Alba, a la vall de Benasc, situada a una altitud de 2.300 metres i que té 5 quilòmetres de recorregut subterrani i arriba a 500 metres de profunditat.

L’ISPC va programar el 2013 més de 20 activitats de formació especialitzada adreçades als membres dels equips d’intervenció dels Bombers de la Generalitat, i es dissenyen amb la col·laboració dels propis especialistes de la Direcció General de Prevenció, Extinció i Salvaments (DGPEIS); els cursos adreçats als GRAE muntanya, als GRAE subaquàtic, als GEM (Grup Emergències Mèdiques), als GRAF (Grup d’Actuacions Forestals) i a la unitat canina van formar prop de 800 alumnes d’arreu del territori.