FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 15/07/2016

Els Bombers de la Generalitat i la FEEC realitzen un exercici de rescat i recerca al Pedraforca

Societat

Els Bombers de la Generalitat, amb la col·laboració de la Federació d’Entitats Excursionsites de Catalunya (FEEC) han realitzat un exercici de rescat i cerca al massís del Pedraforca, el divendres divendres 15 de juliol. El simulacre s’ha realitzat al mirador de Gresolet i als voltants del refugi Estasen, de la xarxa de refugis de la FEEC.

L’exercici ha comptat amb la participació del director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments (DGPEIS), Juli Gendrau; el director dels serveis territorials d’Interior a la Catalunya Central, Eduard Freixedes; el president de la FEEC, Jordi Merino; el cap de la regió d’Emergències Centre, Francesc Boya, i el cap de la Divisió de Grups Operatius Especials, Sebastià Massagué, entre altres. També han assistit a l’exercici diferents mitjans de comunicació, com TV3, Televisió de Catalunya, La Xarxa, Agència Catalana de Notícies o Televisió Espanyola.

Els Bombers de la Generalitat i la FEEC demanen extremar les precaucions al medi natural

Destaquem les declaracions als mitjans de comunicació que han fet el president de la FEEC, Jordi Merino, i el cap de la Divisió de Grups Operatius Especials, Sebastià Massagué.

Jordi Merino ha explicat que “la societat civil encara no ha assimilat que per sortir a la muntanya calen unes condicions físiques i tècniques òptimes. Moltes vegades es fa cas omís de les recomanacions que es donen des de la FEEC o Bombers de la Generalitat, per exemple. Altres esports tenen una reglamentació i zones determinades de pràctica. A la muntanya això no passa. Nosaltres recomanem que la gent es federi, i que a través de les entitats que formen part de la FEEC facin cursets de formació per gaudir del medi natural amb la màxima seguretat possible”.

Per altra banda, Sebastià Massagué ha parlat sobre els rescats i ha donat consells bàsics de seguretat: “El període on es produeixen més rescats a la muntanya és l’estival, i en segon terme durant la temporada de bolets. El tipus de rescats varien en funció de l’època de l’any. A l’estiu els serveis normalment són de recerca, perquè la gent s’ha desorientat, per falta d’informació sobre la ruta, o per falta de planificació. També tenim moltes sortides per torçades de turmell en zones de difícil accés. Abans de realitzar una activitat cal consultar la previsió meteorològica, adaptar l’activitat al nostre estat físic i coneixement tècnic, i portar el material adient”.

Exercicis de rescat en paret i recerca de dos excursionistes

L’objectiu dels dos exercicis realitzats ha sigut difondre consells de seguretat a la muntanya, sobretot després de la gran quantitat de rescats que es van practicar el cap de setmana passat, i davant l’augment de serveis de rescats i recerca al medi natural, especialment aquests mesos d’estiu.

Al mirador de Gresolet s’ha realitzat un exercici de rescat en paret de dos escaladors que s’han quedat bloquejats a la paret després de perdre la corda amb la que escalaven. Un helicòpter ha realitzat la maniobra d’aproximació a la paret i ha despenjat al dos bombers per rescatar als escaladors. Podeu veure el vídeo del rescat al perfil de Facebook de la FEEC.

Posteriorment, als voltants del refugi Estasen, s’ha realitzat un exercici de recerca de dos joves excursionistes que han perdut la traça del camí. Una dotació dels bombers, acompanyats d’un gos ensinistrat, han començat la recerca i han trobat als excursionistes en pocs minuts.

Fotografies / Ivan Torres