FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 27/04/2015

Els alpinistes Núria Picas i Ferran Latorre expliquen com han viscut els terratrèmols des del camp base del Makalu

Alpinisme

Els alpinistes Núria Picas i Ferran Latorre, que es troben al camp base avançat del Makalu, on van viure el terratrèmol que ha devastat Katmandú, al Nepal, han explicat avui que fa 25 hores que no hi ha rèpliques. En diferents declaracions als mitjans de comunicació han explicat que en les pròximes hores decidiran què fan, tot i que l’ascens està pràcticament descartat perquè les notícies que els arriben des de Katmandú són molt dures i senten que els necessiten allà.

Ferran Latorre ha escrit al seu blog: “Aquí al Makalu hi ha hagut una sèrie de terratrèmols afortunadament sense conseqüències. El que hem viscut aquí és una anècdota. El drama el viu un país que vaig visitar per primer cop el 1992, és a dir, fa 23 anys, i que el considero com la meva segona casa. I els nepalis, són els meus amics i conciutadans. I la meva primera consternació, abatiment i cert desconcerti incredulitat, va amb tots ells. La resta, ha passat a un segon terme.”

Acabats d’arribar

Tots dos van arribar-hi dijous passat, 23 d’abril, i han explicat que han notat el terratrèmol i també les rèpliques, però que estan bé. S’estaran a 5.700 m d’altitud, des d’on havien de començar el procés d’aclimatació i estudiar la ruta que els havia de dur al cim del Makalu durant el mes de maig. Picas ha explicat que eren dins la tenda preparant el material per pujar al camp 1 quan han sentit com el terra tremolava. Després han sentit crits d’alguns altres muntanyencs i dels xerpes que estaven en tendes del costat i, de cop, han començat els despreniments de rocs. Picas ha dit: ‘No sabíem on amagar-nos. Per sort les pedres no han arribat fins aquí i ho hem pogut explicar. Ens ha impressionat molt l’actitud dels portadors, que no sabien què fer, anant d’un cantó a un altre. Han estat moments de molta tensió i nervis. No sabíem si ens queia la muntanya a sobre.

La FEEC està en contacte amb els alpinistes catalans que es troben a la zona afectada pel terratrèmol, i ha enviat una nota de solidaritat i suport a l’Associació de Muntanya Nepalí, l’NMA.

Notícies sobre els alpinistes al Nepal

TV3: Núria Picas: “L’ascens pràcticament l’hem descartat. Hi ha molta feina a fer en aquest país”

Vilaweb: Núria Picas i Ferran Latorre des de l’Himàlaia: ‘És un caos, esperem que la terra es calmi’

Núria Picas, a Facebook.

Ferran Latorre, a Facebook.