FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 24/06/2015

Els alpinistes del CTAC arriben a Barcelona procedents del Kirguizistan

Alpinisme

Els esportistes del Centre de Tecnificació d’Alpinisme de Catalunya (CTAC) de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) han arribat a Barcelona procedents de Bixkek, capital de Kirguizistan, via Istambul, avui dimecres 24 de juny a l’hora prevista. Els alpinistes de la FEEC han estat rebuts pels familiars i amics, així com una àmplia representació del CTAC i de la Junta Directiva de la Federació.

El director del CTAC i cap de l’expedició, Toti Valés, acompanyat del president de la FEEC, Jordi Merino, i del sotsdirector del CTAC, Elies Coll, ha atés als mitjans de comunicació que també esperaven l’arribada dels alpinistes a l’Aeroport de Barcelona. Valés ha explicat les possibles circumstàncies del tràgic i fortuït accident que es va emportar la vida de tres membres de l’expedició, els quals es varen veure sorpresos per una allau mentre escalaven una paret de l’Ak-Too, al Parc Nacional d’Ala-Archa. Jordi Merino ha explicat que la repatriació dels cossos dels tres alpinistes morts es pot realitzar en breu, ja que la FEEC dóna per resolts els tràmits amb la companyia asseguradora de l’expedició, l’ambaixada espanyola al Kazakhstan i les autoritats del Kirguizistan.

VERTEX-260-CTAC-FEECAlpinistes amb un ampli currículum esportiu

L’expedició del CTAC de la FEEC al Kirguizistan formada per deu alpinistes, tots amb un important currículum esportiu en escalada i alpinisme, va sortir de Barcelona el passat 16 de juny i tenia previst tornar el 15 de juliol. Dissabte passat, 20 de juny, van decidir escalar diverses parets dividits en tres cordades diferents, tal com fan habitualment. El grup sorprès per l’allau escalava una paret de l’Ak-Too, cim de 4.620 metres d’alçada, al Parc Nacional d’Ala-Archa. Una expedició que el CTAC avançava en un reportatge de la revista Vèrtex de maig-juny, publicat per donar difusió a l’activitat alpinística de la FEEC.

L’allau va provocar la mort dels alpinistes federats: Àlex Vicedo, de 24 anys, veí d’Ontinyent i membre de l’Associació Esportiva Pallars; Josep Cotrina, de 24 anys, veí de Ripoll i membre del Grup Excursionista i Esportiu Gironí (GEiEG); i Pol Rodríguez, de 18 anys, veí de Tarragona i membre de l’Agrupació Catalana Colldejou de Promoció Excursionista.

En veure que no tornaven al punt de reunió fixat, la resta de l’expedició va procedir a la localització i el rescat dels cossos. En l’operació de rescat també hi van intervenir quatre guies russos i un helicòpter, que va traslladar els cosos i l’expedició a Bixkek, la capital del país, des d’on s’han realitzat els tràmits per a la repatriació.