FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Notícies - 09/07/2021

Els Agents Rurals inicien una campanya recordant la importància de dur els gossos lligats en zones de ramaderia extensiva

Berguedà Solsonès

El Cos d’Agents Rurals, amb la col·laboració de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, ha iniciat una campanya per conscienciar als propietaris dels gossos que cal portar el seu animal de companyia lligat quan estan en zones de ramaderies extensiva.

Des del cos s’ha preparat diferent material divulgatiu i s’han instal·lat diverses senyals en 15 zones de les comarques del Solsonès i el Berguedà, totes elles espais on anteriorment s’han registrat atacs de gossos que han causat la mort de bestiar.

Cal tenir en compte que els gossos tenen un instint depredador, motiu pel qual empaiten el bestiar, un fet que esdevé per ells una acció plaent. Encara que no facin un atac directe, el sol fet de perseguir els remats provoca que el bestiar fugi del lloc, provocant molts cops la mort per asfíxia, per caigudes i cops o provocant l’avortament de femelles que puguin estar gestant per l’estrès provocat per aquesta situació.

És per això que els Agents Rurals recorden als amos d’animals de companyia que cal dur el gos lligat i evitar en tot moment que pugui molestar el bestiar. Així mateix, recomanen respectar una distància de seguretat amb els ramats d’un mínim de 25 metres i que tots els usuaris del medi natural mai deixin oberts els filats i tancaments que delimiten l’espai del bestiar.

Increment dels atacs de gossos

Els darrers anys s’ha notat un increment dels atacs a ramats produïts per gossos a diferents indrets de Catalunya, en consonància amb l’augment de pressió humana que hi ha hagut al medi natural. El darrer gran atac causat per gossos es va produir el passat mes de febrer, quan dos gossos lliures van causar la mort de 221 xais a Tavèrnoles (Osona).